Krem brule

Uživajte u ovoj poslastici koja ima dugu tradiciju i porteže se čak od 17. veka. Unesite duh francuskog dvora.

05-06-2015

|

18:55

Uživajte u ovoj poslastici koja ima dugu tradiciju i porteže se čak od 17. veka. Unesite duh francuskog dvora.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 28.4.2014. - 12:30:00

Krem brule
(Foto: bigstockphoto/by Dasha Petrenko)

Sastojci: 
- ½ l slatke pavlake 
- Srž iz jedne šipke vanile 
- 4 žumanca 
- 80g kristal šećera 
- žuti šećer
Priprema: Hladnom vodom isprati manju šerpu, pa je dobro ocediti. Sipati u nju 1/2 l slatke pavlake. Uzduž prepoloviti šipku vanije, pa povlačeći po mahuni vrhom noža sastrugati srž i dodati je pavlaci.Staviti pavlaku na ringlu i grejati je – paziti da ne proključa (potrebno je 10-ak minuta). Skloniti sa vatre i ostaviti 10-ak minuta. Za to vreme dobro umutiti mikserom 4 žumanceta sa 80g šećera, pa im u tankom mlazu dodati proceđenu slatku pavlaku. Rasporediti krem u 6 vatrostalnih posudica, pa ih poređati u pleh. Sipati vruću vodu u pleh do dva prsta visine, pa peći u rerni 30-35 minuta na 180 stepeni (za one koje žele više da znaju, ovaj način pečenja se zove ben-mari). Ostaviti ih da se rashlade, pa prebaciti kremove u frižider na najmanje 3 sata, a najbolje preko noći. Pred posluženje ih posuti sa po kašičicom žutog šećera o flambirerom karamelizovati šećer ili posude prebaciti u rernu, pod gril dok se ne stvori korica.