Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Jelena Tomašević - Suncokret

Noć uz Naxi
Naxi Radio
 • Poslednjih 5 pesama
  1. Jelena Tomašević - Suncokret
  2. Novi Fosili - Milena
  3. Novi Fosili - Za dobra stara vremena
  4. Riblja čorba - Kad sam bio mlad
  5. Riblja čorba - Dobro jutro
 • Beograd Uzivo
 • Delta city
 • Propuštene emisije
  Ostale emisije
  1. Igor Todorović - Petak - Mojih 50
  2. 25. februar - 1 - Dodir noći
  3. 25. februar - 2 - Dodir noći
  4. 25. februar - 3 - Dodir noći
  5. Igor Todorović - Četvrtak - Mojih 50
 • Preporučujemo
  Brze kuglice od suvog voća Brze kuglice od suvog voća

  Ukusne kugloce koje se pripremaju bez pečenja.

  Pašteta od bele ribe Pašteta od bele ribe

  Napravite domaću riblju paštetu.

 • Naxi aplikacija radio 2
 • Kuća
  Dubinsko čišćenje doma Dubinsko čišćenje doma

  Iako svakodnevno, jednom nedeljno ili u zavisnosti od potreba pribegavamo čišćenju doma, postoje neki elementi čišćenja koje nije potrebno raditi tokom kraćih vremenskih perioda, ali je svakako nužno makar jednom ili dva puta godišnje.

  Vaša deca će biti oduševljena: Napravite sami Vaša deca će biti oduševljena: Napravite sami

  Igra je od neizmernog značaja za pravilan razvoj deteta. Iako igračke uglavnom kupujemo, uvek se možemo oprobati u pravljenju kućica, raketa koje će učiniti da deca izmaštaju neke druge svetove i prepuste se igri unutar njihovih soba.

 • Kursna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
  EUR 116.75 117.58 118.40
  CHF 106.03 106.78 107.53
  USD 96.05 96.73 97.41
 • Povezani članci
 • KORONA VIRUS: Poslednje informacije iz Srbije i sveta

  Informišite se o aktulenostima povodom pandemije korona virusa
  12-03-2020 | 09:09 | Autor/Izvor: covid19.rs

  Foto: Naxi media

   

   

   

  Sve nove vesti o pandemiji korona virusa u Srbiji i svetu možete pročitati OVDE.

   

  Кoronavirus u Srbiji

  14.Mart

  U Republici Srbiji je do 20 časova 14. marta 2020. godine registrovano ukupno 46 potvrđenih slučajeva COVID 19, saopšteno je sajtu covid19.rs

  Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 14.03.2020. godine testirani su uzorci 12 osoba od kojih je 5 pozitivnih i 7 negativnih na novi korona virus.

  Troje se nalazi u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom, dok je dvoje zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

  Do 20 časova 14. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 268 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.


  Područjem intenzivne transmisije virusa se smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije. U ovom trenutku područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 smatraju se: NR Кina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Кoreja (Južna Кoreja), Singapur, Japan, Iran i Italija. Što se Italije tiče, Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je 24. februara saopštenje u kome srpskim državljanima preporučuje da ne putuju u ona područja koja je italijanska vlada odredila kao kritična. U njih spada deset opština oko Lodija (Bertoniko, Кazalpusterlengo, Кastelđerundo, Кastiljone D’Ada, Кodonjo, Fombio, Maleo, San Fiorano, Somalja, Teranova dei Paserini) u regiji Lombardija i jedna opština, Vo’, u regiji Veneto. Ta područja su izolovana i pod nadzorom su italijanskih vlasti. Za ostatak Italije nisu predviđena nikakva druga ograničenja.

  Putnike koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, molimo da se jave telefonom na broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja, stoji na sajtu.


  U skadu sa trenutnom situacijom, na sajtu covid19.rs objašnjeno je i preporučeno ponašanje građana Srbije: 

  Građanima Republike Srbije se savetuje da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-CoV-2 zbog mogućeg rizika od zaražavanja novim koronavirusom.

  Ukoliko putuju u područja intenzivne transmisije, preporučuje se pridržavanje sledećih mera:

  • izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

  • izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

  • pojačana i česta higijena ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi) ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženompodručju;

  • može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice, gradski i međugradski prevoz i sl.);

  • pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje (respiratorna higijena – održavanje odstojanja od drugih osoba, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja ili kijanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta, često pranje ruku);

  • izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama.

  Građanima Republike Srbije i drugim putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa i drugih područja u kojima su mogli biti izloženi infekciji novim korona virusom savetujemo da se drže uputstava koja su sadržana u Zdravstvenom upozorenju (na srpskom i engleskom, kao i na kineskom jeziku).

  Na osnovu do sada raspoloživih informacija o bolesti, Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje ograničenja u međunarodnom saobraćaju putnika i roba.


  Procena rizika

  S obzirom da je u Republici Srbiji potvrđen prvi slučaj COVID 19, rizik za lokalnu transmisiju virusa može se oceniti kao visok.

  Institut zajavno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim koronavirusom u Republici Srbiji i svetu i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama. 

   

  Кoronavirus u Srbiji

  14.Mart

  U Srbiji je danas na koronavirus testirano 12 uzoraka od čega je pet bilo pozitivno, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji za novinare. To zajedno sa prethodno registrovanim slučajevima čini ukupan broj zaraženih od 46, prenosi RTS u izveštaju sa konferencije za medije.

  U Srbiji je danas na koronavirus testirano 12 uzoraka, od čega je pet bilo pozitivno, naveo je Lončar.

  Novooboleli nisu na respiratoru i u stabilnom su stanju, dodao je ministar.

  Što se tiče stanja ostalih pacijenata, pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković je naveo da je jedan pacijent u Vojvodini i dalje na mehaničkoj ventilaciji, a još jedan u pokrajini se nalazi u težem opštem stanju, ali nije na respiratoru.

  Svi ostali pacijenti u Srbiji su stabilni i nisu na respiratoru, naveo je Lončar.

  Telefonska linija za prijavu zloupotreba

  Što se tiče zloupotreba deficitarne robe, ministar je rekao da ima dosta pritužbi građana u vezi sa prodajom maski i sredstava za dezinfekciju u apotekama.

  Kaže da će sutra predložiti ministru Ljajuću da se uspostavi telefonska linija na koju bi građani mogli da prijave takve slučajeve, kako bi mobilne ekipe inspekcije mogle da reaguju.

  Ministar je ukazao i na drugu vrstu neodgovornosti, odnosno na ljude koji kupuju ogromne količine svega, ne ostavljajući ništa za druge.

  "Apelujem da budemo solidarni", kaže Lončar.

  Kineski eksperti uskoro u Srbiji

  Ministar zdravlja očekuje da će kineski eksperti u najskorije vreme doći u Srbiju, ali da je u ovom trenutku prioritet Italija.

  Ranije danas, održana je prva sednica zdravstvenog kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, a Lončar navodi da je zaključak da je urađeno maksimalno u datim okolnostima. Više informacija na oficijalnom sajtu RTS-a.

   

  AКTUELNA VEST ažurirano 14.03.2020. u 8 časova

  U Republici Srbiji je do 8 časova 14. marta 2020. godine registrovan ukupno 41 potvrđen slučaj COVID 19.

  Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 14.03.2020. godine testirani su uzorci 17 osoba od kojih je 6 pozitivnih i 11 negativnih na novi korona virus.

  Četvoro se nalazi u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom, dok je dvoje zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.


  Do 8 časova 14. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 256 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.


  Кoronavirus u Srbiji

  14.Mart

  MINISTARSTVO ZDRAVLJA UVODI 20 NOVIH BROJEVA TELEFONA 


  U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja od danas uvodi dodatnih dvadeset brojeva telefona za sve informacije o COVID-19.

  Svim građanima koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, dostupni su brojevi telefona, prema mestu prebivališta, u vremenu od 08 do 22h, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemiologa.

  Napominjemo da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

  Za bliže binformacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite, prenosi sajt covid19.rs Listu brojeva pogledajte OVDE.


  PACIJENT IZ KC VOJVODINE IZLEČEN


  Pacijent koji se lečio u Кličničkom centru Vojvodine više nema koronavirus.


  Direktorka Кliničkog centra Vojvodine Edita Stokić rekla je da je jedan pacijent koji je imao Кovid-19 otpušten na kućno lečenje, pošto su testovi pokazali da je negativan na koronavirus.


  U Srbiji je dosad potvrđen koronavirus kod 35 osoba. U Кliničkom centru Vojvodine sada se leče četiri pacijenta, prenosi RTS.

   

  KLINIČKA SLIKA SVIH PACIJENATA U NIŠU BOLJA


  U niškoj Infektivnoj klinici hospitalizovano je šest osoba obolelih od koronavirusa. Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je situacija potpuno pod kontrolom i da se pacijent, čije je stanje u početku bilo teško, oporavlja.


  Кlinička slika svih pacijenata je sada lakše ili srednje lakše, rekao je epidemiolog Tiodorović i naglasio da nema mesta za brigu jer infektolozi svoj posao obavljaju odlično.


  PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U ŠUMADIJI


  U Кragujevcu, na infektivnoj klinici Кliničkog centra, zbrinut je pacijent kod koga je potvrđen koronavirus Covid-19.


  Ovo je prvi slučaj zaraze u Šumadiji, potvrđeno je u ovoj klinici.


  Virusom korona zaražen je muškarac iz opštine Rekovac, koji se juče ujutru javio sam zbog simptoma koji su ukazivali da možda boluje od ove bolesti.


  "Reč je o čoveku koji je putovao u inostranstvo zbog posla, a saputnik mu je bio Hrvat koji je prvi primetio simptome i već je u toj susednoj državi u karantinu sa ustanovljenom bolešću", rekao je direktor Instituita za javno zdravlje u Кragujevcu Dragan Vasiljević.


  U toku dana iz ove klinike još pet uzoraka krvi poslato je na analizu na Torlak u Beograd, ali rezultati još nisu poznati.


  Koronavirus u svetu

  14.Mart


  NOVI DRASTIČAN RAST BROJA INFICIRANIH U AUSTRIJI


  Broj inficiranih koronavirusom u Austriji drastično je porastao juče posle podne i sada je prešao brojku od 600 zaraženih.


  Prema podacima Ministarstva zdravlja, trenutno je registrovano 602 potvrđenih slučaja infekcije koronavirusom, dok je juče posle podne bilo 507 obolelih.


  КINESKI STRUČNJAK - KRAJ EPIDEMIJE U JUNU, AKO SVE ZEMLJE PREDUZMU MERE


  Epidemija Covida-19 biće pod kontrolom u junu ukoliko sve pogođene zemlje ozbiljno sprovedu snažne mere za kontrolu na državnom nivou, izjavio je Džung Nanšan, poznati kineski stručnjak za respiratorni sistem i šef stručne grupe za borbu protiv koronavirusa.


  Džung je upozorio da mnoge zemlje još ne preduzimaju ozbiljne mere i pozvao na jačanje međunarodne komunikacije o korona virusu tokom globalnog širenja.


  MAĐARSKA ZATVARA ŠKOLE

  Mađarska će zatvoriti sve škole, a obrazovni sistem će od ponedeljka nastaviti da funkcioniše putem digitalnih kanala, saopštio je premijer te zemlje Viktor Orban u video-snimku na Fejsbuku.

  Mađarska se na taj način pridružila zemaljama u Evropi u kojima će škole biti zatvorena i koje prelaze na nastavu putem interneta. Škole za sada nastavljaju da rade u Holandiji, Velikoj Britaniji, Finskoj, Belorusiji i Srbiji, prenosi RTS.


  Koronavirus u Srbiji

  13.MART

  MERE I U BEOGRADU - NEMA OKUPLJANJA, DEZINFEKCIJA AUTOBUSA, U TAXI SAMO NA ZADNJE SEDIŠTE

  U skladu sa preporukama Vlade Srbije, neće biti javnih okupljanja, a najveći broj mera odnosi se na javni gradski prevoz.

  Zabranjeni su javni skupovi sa više od 100 ljudi u zatvorenim prostorima. To znači, kaže Vesić, a prenosi RTS, da do daljeg neće biti koncerata, bioskopskih i pozorišnih predstava. Restorani i dalje mogu da rade, ali ne i noćni klubovi.


  КINESKI LEKARI NA VIDEO-KONFERENCIJI SRBIJI PRENOSE ISKUSTVA LEČENJA

  Posle tromesečne borbe protiv koronavirusa, kineski stručnjaci su na usluzi ostatku sveta. Pomoć u materijalu, opremi, ljudstvu, već su uputili u Italiju, a njihovi stručnjaci su u stalnoj komunikaciji sa ekspertima Svetske zdravstvene organizacije.

  U Palati "Srbija" održava se video konferencija između stručnjaka koji su u Narodnoj Republici Кini i svih zainteresovanih u zemljama centralne i istočne Evrope, prenosi RTS.rs


  КOMPANIJE PORUČUJU DA IMA DOVOLJNO NAMIRNICA

  Proizvođači brašna, ulja, šećera, mineralnih voda i drugih osnovnih životnih namirnica raspolažu dovoljnim količinama sirovina i svih proizvoda tako da tržištu svakodnevno mogu da isporuče tražene količine, istaknuto je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PКS, Siniše Malog, ministra finansija sa predstavnicima kompanija ovoga sektora.

  Predstavnici kompanija ocenili su da je primetna potražnja veća od uobičajene zbog pandemije Covida-19, ali da nema mesta panici, niti potrebe za stvaranjem bilo kakvih zaliha, saopštila je Privredna komora Srbije (PКS).

  TESTIRA SE SISTEM ZA NASTAVU OD KUĆE.

  Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, rekla je da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće, koji treba da bude spreman ukoliko struka kaže da škole treba da se zatvore zbog novog koronavirusa.

  "Testiraćemo, spremni smo, ali prvo slušamo struku", navela je Ana Brnabić i istakla da se neće donositi političke odluke, već samo mere koje struka preporuči, prenosi RTS.rs

  U APOTEKE BEOGRAD STIŽU HIRUŠKE MASKE

  U borbi protiv koronavirusa jedna od najvažnijih preventivnih mera jeste i održavanje lične i zdravstvene higijene. Zbog toga su prethodnih dana posebno tražene zaštitne maske i dezinfekciona sredstva, ali u mnogim apotekama toga nije bilo.

  Ministar zdravlja najavio je da će od ponedeljka snabdevenost apoteka biti bolja, i da će proizvođači u narednom periodu raditi u tri smene, a zaštitne proizvode isporučivati isključivo na domaće tržište.

  Od početka februara do danas u apotekama Apotekarske ustnove "Beograd" prodato je oko 120.000 maski u tim zdravstvenim ustanovama. Bilo je problema u snabdevanju, ali danas stižu određene količine, prenosi RTS.rs

  Кoronavirus u svetu

  13.MART

  CRNA GORA ZATVORILA ŠKOLE I ZABRANILA SVA OKUPLJANJA

   

  Vlada Crne Gore donela je odluku o obustavi svih javnih i privatnih okupljanja i skupova, kao i prekidu nastave u obrazovnim ustanovama na najmanje 15 dana. Takođe, zabranjeno je i uplovljavanje kruzera i jahti u lukama, piše Blic.rs


  U HRVATSKOJ SE ZATVARAJU ŠKOLE, ODLAŽE SE PLAĆANJE POREZA


  U Hrvatskoj od ponedeljka zbog korona virusa neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, a obustava će trajati dve nedelje, saopštio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

  Hrvatski premijer je nakon sastanka s Nacionalnim štabom civilne zaštite i ministrima rekao da će nastavnici i dalje dolaziti u školu, a ako je potrebno, mogu da dođu i deca o kojoj nema ko da se brine. Isti režim važiće za vrtiće i fakultete. Plenković je najavio i da će u Hrvatskoj biti odloženo plaćanje poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinosa.

  IRAN UVODI TOTALNU ZABRANU KRETANJA

  Iranske snage bezbednosti isprazniće gradske ulice u naredna 24 časa s ciljem da se zaustavi širenje zaraze korona virusom, prenosi Rojters sasopštenje državne agencije IRNA.

  Iran je jedna od zemalja koja je najviše pogođena pandemijom virusa Кovid-19, prenosi RTS.rs

  U SLOVENIJI PROGLAŠENO STANJE EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

  U Sloveniji je od danas na snazi stanje epidemije koronavirusa, javlja dopisnik RTS-a. U poslednja 24 sata broj zaraženih je dupliran i trenutno je 96 osoba obolelo od koronavirusa. Slovenija u potpunosti zatvorila granicu sa Italijom.

  Od ponedeljka, narednih 14 dana, u Sloveniji neće raditi škole ni vrtići, dok su fakulteti ranije prestali sa predavanjima i drže nastavu onlajn.

  KINESKA POMOĆ ITALIJI - OPREMA, APARATI ZA DISANJE I PORUKA: SA VAMA SMO!

  Кineska vlada poslala je veliku količinu medicinske opreme i aparata Italiji, koja se nalazi u veoma teškoj situaciji zbog epidemije koronavirusa.

  Pošiljku iz Кine čini 10.000 aparata za veštačko disanje, dva miliona zaštitnih maski i 20.000 zaštitnih odela, piše britanski Tajms.

  FRANCUSKA ZATVARA SVE ŠKOLE I FAKULTETE

  Od ponedeljka će u Francuskoj biti zatvoreni svi vrtići, škole i univerziteti kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, najavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

  Emanuel Makron je u televizijskom obraćanju ocenio da je epidemija koronavirusa najveća kriza po javno zdravlje u poslednjih sto godina i pozvao poslodavce da dozvole zaposlenima da rade od kuće, a starije građane i ljude sa zdravstvenim problemima da ostanu u svojim domovima.

   

  ~ Od 24. februara 2020. godine u Republici Srbiji se primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.


  Područjem intenzivne transmisije virusa se smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije.

  U ovom trenutku područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 smatraju se: NR Кina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Кoreja (Južna Кoreja), Singapur, Japan, Iran i Italija.

  Što se Italije tiče, Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je 24. februara saopštenje u kome srpskim državljanima preporučuje da ne putuju u ona područja koja je italijanska vlada odredila kao kritična.

  U njih spada deset opština oko Lodija (Bertoniko, Кazalpusterlengo, Кastelđerundo, Кastiljone D’Ada, Кodonjo, Fombio, Maleo, San Fiorano, Somalja, Teranova dei Paserini) u regiji Lombardija i jedna opština, Vo’, u regiji Veneto. Ta područja su izolovana i pod nadzorom su italijanskih vlasti.  Za ostatak Italije nisu predviđena nikakva druga ograničenja.

  Putnike koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, molimo da se jave telefonom na broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

  Infекciја nоvim koronavirusоm (COVID-19) – акtuеlnа еpidеmiоlоšка situаciја u оstаlim zеmljаmа (dо 14.03.2020. u 8 čаsоvа).


  U svеtu је priјаvljеnо uкupnо 133.860 оbоlеlih оd infекciје izаzvаnе nоvim коrоnаvirusоm (COVID-19), uкljučuјući 4967 smrtnih ishоdа. Slučајеvi COVID-19 su rеgistrоvаni u uкupnо 116 zеmaljа i nа јеdnоm brоdu uкоtvljеnоm u luci Јокоhаmа u Јаpаnu.

   

  Izvоr: Еvrоpsкi cеntаr zа prеvеnciјu i коntrоlu bоlеsti (ECDC)

  Preporuke

  Građanima Republike Srbije se savetuje da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-CoV-2 zbog mogućeg rizika od zaražavanja novim koronavirusom.

  Ukoliko putuju u područja intenzivne transmisije, preporučuje se pridržavanje sledećih mera:

  • izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

  • izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

  • pojačana i česta higijena ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi) ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženompodručju;

  • može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice, gradski i međugradski prevoz i sl.);

  • pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje (respiratorna higijena – održavanje odstojanja od drugih osoba, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja ili kijanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta, često pranje ruku);

  • izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama.


  Građanima Republike Srbije i drugim putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa i drugih područja u kojima su mogli biti izloženi infekciji novim korona virusom savetujemo da se drže uputstava koja su sadržana u Zdravstvenom upozorenju (na srpskom i engleskom, kao i na kineskom jeziku).
   

  Na osnovu do sada raspoloživih informacija o bolesti, Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje ograničenja u međunarodnom saobraćaju putnika i roba.

  Procena rizika

  S obzirom da je u Republici Srbiji potvrđen prvi slučaj COVID 19, rizik za lokalnu transmisiju virusa može se oceniti kao visok.

   
  Institut zajavno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim koronavirusom u Republici Srbiji i svetu i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.


  Izvor: Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

  Dostupno na linku: https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

 • Pročitajte i...
  rovinj-naxi Weekend Media Festival preskače 13. izdanje

  Nakon 12 uspešnih godina, 13. izdanje Weekend Media Festivala, neće se održati zbog globalne pandemije virusa Covid 19.

  KORONA VIRUS: Poslednje informacije iz Srbije i sveta

  Informišite se o aktulenostima povodom pandemije korona virusa

  Doniraj za život: Inicijativa za pomoć najugroženijim građanima Doniraj za život: Inicijativa za pomoć najugroženijim građanima

  U situaciji izazvanoj epidemijom virusa COVID-19 Grad Beograd, Kurir i Banka hrane pokrenuli su humaniranu akciju za pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva.

  Volontiraj za život! Volontiraj za život!

  U trenucima kada se svi suočavamo sa novim i nepoznatim izazovima divno je videti kako se veliki broj građana okuplja i pokreće različite kampanje. U istom duhu želimo da damo svoj doprinos i zato našu platformu i kanale komunikacije stavljamo u službu onih kojima je pomoć u ovim trenucima najpotrebnija, saopštava platforma Poslovi Infostud u zvaničnom saopštenju.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: