Korisna upotreba kore mandarine
Uživajte u omom osvežavajućem voću tokom hladnih dana, ali obratite pažnju istovremeno i na njenu koru čija je primena u svakom domu višestruka.
05-06-2015
|04:09
Uživajte u omom osvežavajućem voću tokom hladnih dana, ali obratite pažnju istovremeno i na njenu koru čija je primena u svakom domu višestruka.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:2.12.2013. - 17:00:00
(Foto: colourbox)
U idealnim slučajevima se kora mandarine ne baca, već se mandarina iskoristi cela. Recimo, koricu mandarine možete naseckati na komadiće te osušiti u zatvorenom prostoru. Takva osušena kora može se tokom zime dodavati u kolače, kompote, čajeve pa čak i u slana jela.
Zanimljiv način korišćenja korice mandarine je pravljenje ušećerenih korica ovog voća.
Sastojci koji su vam neophodni:
- 600 g mandarina,
- 400 ml vode,
- 1 kašičica soli,
- 350 g kristal šećera,
- 350 ml vode,
- šećer za valjanje korice
Ogulite mandarine, sočno meso pojedite, a koricu sačuvajte. Koricu stavite u lončić, prelijte je sa 400 ml vode i dodajte 1 kašičicu soli. Kuvajte koricu u ovoj vodi do vrenja. Kad prokuva prolijte vodu, a koricu sačuvajte. Ovo radimo kako bi izvukli gorčinu iz korice, ali za mandarine je dosta prokuvati ih jednom.
Prokuvanu koricu izrežite na tanke prutiće. U drugom loncu pomešajte 350 g šećera i 350 ml vode i pustite da mešavina zakuva, a šećer se otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuvajte na laganoj vatri 40-ak minuta ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup jako gust.
Oprezno prebacite koricu na rešetku i ostavite je tako da se ocedi i malo posuši. Potom koricu uvaljajte u dosta kristal šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila.
Suvu pospremite u teglicu ili vrećicu, možete je dodavati kolačima, napicima ili je naprosto grickati kad vam padne šećer u krvi.