Konzervirana riba koja se preporučuje u ishrani
Svi znaju da je riba dobra za zdravlje jer je bogat izvor proteina i zdravih masti, no većina ljudi ribu jede tek povremeno i obično u restoranima. Ako vam pri ruci nije sveža riba, koja je svakako preporučljivija, tada loš izbor ne mora biti ni konzervirana riba. Prilično je povoljna, ima prirodno nizak procenat toksina i ostalih zagađivača, a i uzgojena je na ekološki prihvatljiv način, savetuje Kasi Dimik, nutricionistkinja i instruktorka za fitnes i zdravlje.
01-06-2015
|18:26
Svi znaju da je riba dobra za zdravlje jer je bogat izvor proteina i zdravih masti, no većina ljudi ribu jede tek povremeno i obično u restoranima. Ako vam pri ruci nije sveža riba, koja je svakako preporučljivija, tada loš izbor ne mora biti ni konzervirana riba. Prilično je povoljna, ima prirodno nizak procenat toksina i ostalih zagađivača, a i uzgojena je na ekološki prihvatljiv način, savetuje Kasi Dimik, nutricionistkinja i instruktorka za fitnes i zdravlje.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 25.11.2013. - 12:29:00
Foto:(actualno)
Inćuni
Ove sitne, srebrnkaste ribe su vrlo ukusne. Fileti u konzervi dobar su izvor za srce zdravih omega-3 masnih kiselina, koje ublažavaju upale, te su bogati selenom, koji potpomaže bolje zdravlje. Inćuni su također odličan izvor niacina, koji telo koristi za pretvaranje hrane u energiju.
Konzervirano meso raka
Konzervirano meso raka odličan je izvor proteina dobrih za mišiće, metabolizam i imunološki sastav, fosfora, koji gradi kosti. Samo 85 grama ovog mesa zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba za spomenutim elementima.
Losos
Konzervirani losos jedan je od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina EPA i DHA. Ove masti snižavaju rizik za oboljenjem od srčanih bolesti i jačaju strukturu kostiju. Losos je takođe odličan izvor proteina i vitamina D. S ružičastim i crvenim lososom nećete pogrešiti, jer sadrži 65 posto više vitamina D i 35 posto više omega-3 masnih kiselina.
Sardine
Sardine pružaju solidne količine omega-3 masnih kiselina, vitamina B12 i vitamina D, koji pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa. Ove se ribe smatraju "najboljim izborom" zbog svojih nutritivnih vrednosti i niskih količina toksina. Preporučuje se konzervirana riba u maslinovom ulju ili u umaku od paradajza.
Tuna
Ako ste se klonili tune zato što sadrži živu, ovu ribu slobodno možete vratiti na jelovnik. Proizvođači sada konzerviraju manje količine tune, što znači da ona ima manje vremena akumulirati živu, a pojačano se pazi i na ekološki prihvatljiv način uzgoja.