Koliko dugo sveža piletina može da stoji u frižideru?

Piletina je jedna od najzastupljenijih namirnica u domaćinstvima, hranljiva je, zdrava i laka za pripremu. Ipak, zbog rizika od bakterijske kontaminacije, važno je čuvati ga na odgovarajući način.

01-08-2025

|

12:55

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sirova piletina lako može da postane izvor opasnih bakterija, poput salmonele ili kampilobaktera, naročito ako se ne skladišti na temperaturi ispod 4°C. Iako hlađenje usporava razvoj mikroorganizama, to ne znači da je meso bezbedno za upotrebu na neodređeno vreme.

Preporučeno vreme čuvanja:
 

Sirova piletina u frižideru sme da stoji najviše 1 do 2 dana.

Termički obrađena piletina (kuvana ili pečena) može se čuvati do 3 do 4 dana, pod uslovom da je u zatvorenoj posudi.

Ako znate da nećete stići da je iskoristite u tom periodu, najbolje je da je zamrznete:

- Sirovi pileći komadi mogu se čuvati u zamrzivaču do 9 meseci

- Celo pile i do 12 meseci

- Pripremljena piletina - od 2 do 6 meseci, u zavisnosti od načina pripreme.

Kako da prepoznate da je piletina pokvarena?

Ako piletina stoji predugo, može postati nebezbedna za jelo. Evo nekoliko jasnih znakova kvarenja:

Istekao rok trajanja - ako je deklarisani datum prošao, velika je verovatnoća da meso više nije ispravno.

Promena boje - sivozelena nijansa na sirovom ili kuvanom mesu znak je bakterijske kontaminacije ili pojave buđi.

Neprijatan miris - pokvarena piletina ispušta kiselkast, oštar miris koji može podsećati na amonijak. Začini ili marinada ga ponekad mogu prikriti, ali ako se oseća i pored toga bacite je obavezno.

Sluzava tekstura - ako je meso lepljivo ili klizavo na dodir, to je jasan pokazatelj da nije više za konzumaciju.