Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Parni Valjak - Kao ti

Noć uz Naxi
Naxi Radio
  • Povezani članci
  • Koliko dugo mleko zaista može da traje? Evo pravog odgovora

    Vreme je da jednom zauvek razrešimo dilemu: koliko dugo mleko zaista može da stoji? Neki tvrde da je bezbedno i nekoliko dana nakon isteka roka, dok drugi smatraju da ga treba baciti čim ga otvorite. Pa, gde je istina?




    08-10-2025 | 11:55 | Autor/Izvor: Naxi media, TasteOfHome

    Foto: Bigstock, golubovy


    Zaronili smo u temu i otkrili da odgovor nije tako jednostavan, jer postoji razlika između oznaka „prodati do“, „upotrebiti do“ i „rok trajanja“


    Prvo da razjasnimo oznake koje često zbunjuju. Postoji velika razlika između „prodati do“, „najbolje upotrebiti do“, „upotrebiti do“ i „ističe dana“.


    „Oznaka ‘najbolje upotrebiti do’ odnosi se samo na kvalitet i nakon tog datuma proizvod je i dalje bezbedan za konzumaciju,“ objašnjava Lindzi Pasieka, istraživačica na portalu ConsumerSafety.org.


    „Oznaka ‘ističe dana’ označava trenutak kada proizvod počinje da gubi kvalitet, pa kasnije može postati nebezbedan za upotrebu.“


    Pasieka dodaje da „‘prodati do’ služi prodavcima kao signal kada proizvod treba da napusti raf – bilo u rukama kupca ili u otpadu. Za mnoge proizvođače, oznake ‘upotrebiti do’ i ‘prodati do’ više su marketinški termini koji potrošačima govore do kada je proizvod najukusniji, a ne kada će zaista postati neupotrebljiv.“


    Ove oznake se razlikuju od države do države, pa ne čudi što često dolazi do zabune i mleko se baca iako je još uvek bezbedno za piće.


    Važno je i to da rok trajanja zavisi od vrste mleka, načina čuvanja i pakovanja.

    „Kod sirovog, nepasterizovanog mleka proces kvarenja ide mnogo brže, kao i kod mleka bez dodatih konzervansa,“ objašnjava Pasieka. „Kontaminacija može dodatno ubrzati razvoj bakterija i dovesti do kiselog mleka.“


    Koliko mleko može da traje posle isteka roka?


    Na to utiče više faktora - da li je otvoreno, koja je vrsta mleka i da li se čuva u frižideru.


    Neotvoreno mleko

     

    Prema podacima sa portala Eat By Date:

    punomasno mleko traje 5–7 dana posle datuma na pakovanju,

    polumasno i obrano mleko oko 7 dana,

    mleko bez laktoze i nemasno mleko mogu trajati i do 10 dana.

    Naravno, pod uslovom da su neotvoreni i pravilno čuvani u frižideru.


    Otvoreno mleko

    Nakon otvaranja, sve vrste mleka obično su dobre još 4 do 7 dana, ako se drže na odgovarajućoj temperaturi.


    Koliko dugo mleko sme da stoji van frižidera?


    Prema preporukama američke FDA agencije, mleko koje stoji van frižidera duže od dva sata više se ne smatra bezbednim za upotrebu.


    Kako da prepoznate da li se mleko pokvarilo?


    Ako sumnjate da se mleko pokvarilo pre isteka roka, oslonite se na svoja čula. „Pokvarena hrana ima prepoznatljiv neprijatan miris, ukus ili teksturu, što su znaci razvoja bakterija. Takva hrana ne bi trebalo da se jede,“ navodi američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA).


    Drugim rečima, ako mleko ima čudan miris, zgrušanu strukturu ili kiselkast ukus, vreme je da ga bacite.


    Kako pravilno čuvati mleko?


    Verovali ili ne, postoji tačno mesto u frižideru gde bi mleko trebalo da stoji i to nije polica na vratima.


    Kako objašnjava Džen Džambroni iz organizacije Real California Milk, mleko treba čuvati na temperaturi od 3 do 4°C, u originalnom pakovanju, i što dalje od vrata frižidera.

    Svaki put kada se vrata otvore, topliji vazduh ulazi unutra, što ubrzava kvarenje.


    „Takođe, uvek dobro zatvorite poklopac ili čep od mleka,“ dodaje Pasieka. „To sprečava kontaminaciju i upijanje mirisa drugih namirnica iz frižidera.“


    Da li mleko može da se zamrzne?


    Ako imate više mleka nego što možete da potrošite, slobodno ga zamrznite. Najbolje je da ga sipate u kalupe za led i napravite „mlečne kocke“, ili da ga prelijete u hermetički zatvorenu posudu.


    Mleko u zamrzivaču može da traje nekoliko meseci, ali se preporučuje da ga upotrebite u prvih mesec dana, dok ne počne da se razdvaja i dobija zrnastu teksturu.

  • Pročitajte i...
    Tri kućna trika sa sodom bikarbonom koji rešavaju probleme za tren Tri kućna trika sa sodom bikarbonom koji rešavaju probleme za tren

    Soda bikarbona, odnosno natrijum-bikarbonat, pravi je heroj svake kuhinje, neizostavan je sastojak u mnogim receptima, ali i moćno sredstvo za čišćenje i neutralisanje neprijatnih mirisa. Jeftina je, lako dostupna i mnogo ekološkija od većine drugih sredstava za čišćenje, pa ne čudi što je stalni član gotovo svakog domaćinstva.

    Kako sprečiti kondenzaciju na prozorima i pojavu buđi uz pomoć sode bikarbone? Kako sprečiti kondenzaciju na prozorima i pojavu buđi uz pomoć sode bikarbone?

    Dolaskom hladnijih dana, mnogi primete kapljice vode koje se nakupljaju na prozorima klasičan znak kondenzacije. Ovaj problem najčešće se javlja od kraja septembra do aprila, kada je razlika između spoljne i unutrašnje temperature najveća, a vazduh u zatvorenom prostoru previše vlažan.

    Zaboravite usisivač: Stari kineski trik za savršeno čiste podove Zaboravite usisivač: Stari kineski trik za savršeno čiste podove

    I pored redovnog čišćenja i korišćenja savremenih sredstava, sitne čestice prašine brzo se ponovo skupljaju na raznim površinama u domu. Zbog toga se mnogi oslanjaju na jednu staru, ali izuzetno delotvornu tehniku čišćenja – tradicionalni kineski način mokrog brisanja podova.

    Da li je bezbedno jesti smrznutu hranu kojoj je istekao rok? Da li je bezbedno jesti smrznutu hranu kojoj je istekao rok?

    Pitanje koliko dugo smrznuta hrana ostaje bezbedna za konzumaciju često zbunjuje mnoge. Dr Deina Figure nedavno je u videu na Instagramu objasnila šta zapravo znači kada u zamrzivaču pronađemo namirnice kojima je istekao rok.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: