Kolač od limuna

Sir u slatkišima nije novitet, ali naš recept za kolač od limuna jeste. Isprobajte ga još danas.

05-06-2015

|

14:08

Sir u slatkišima nije novitet, ali naš recept za kolač od limuna jeste. Isprobajte ga još danas.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 5.11.2013. - 15:06:00

Kolac od limuna
Foto:(torten)

Sastojci:
rendana korica 3 limuna,
180 g šećera,
80 g maslaca,
4 jaja,
prstohvat soli,
80 ml isceđenog soka limuna
170 g integralnog keksa,
100 g maslaca,
vanilin šećer
2 kesice želatina,
100 ml vode,
500 g sitnog sira,
60 g šećera u prahu,
50 ml soka limuna,
kašika rendane kore limuna,
tri četvrtine pripremljene marmelade od limuna,
300 ml slatke pavlake
300 ml slatke pavlake,
četvrtina marmelade od limuna

Priprema:
Prvo pripremite marmeladu od limuna. Rendanu koricu i šećer stavite u blender i dobro imešajte dok se ne sjedine. Maslac sobne temperature penasto izmešajte i postepeno dodajte pripremljeni šećer s limunovom koricom i jedno po jedno jaje.  Dodajte so, sok limuna i stavite na paru stalno mešajući, te kuvajte dok smesa ne postigne temperaturu oko 80 °C (oko 10 minuta kuvanja), ali ne sme da počne da vri i da se zgruša. Ohladite najprije na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru. Pripremite podlogu tako što mlevenom integralnom keksu dodate otopljeni maslac i vanil šećer. Kalup za torte (20-22 cm) obložite providnom folijom i na dno utisnite pripremljenu masu. Ostavite u frižideru da se stegne. Želatin pripremite kako piše ne kesici. Sitan sir mešajte mikserom pa mu postepeno dodajte šećer, zatim sok limuna, koricu limuna i tri četvrtine pripremljene i hladne marmelade. Želatin umešajte u smesu. Na kraju dodajte šlag od pavlake. Smesu sipajte na ohlađenu koricu od keksa. Ostatak marmelade od limuna rasporedite po kolaču, ostavite u frižideru da se dobro stegne. Kolač izvucite iz kalupa i, ako želite, ukrasite šlagom.