Kesten: Zdrava poslastica koja ne goji
Kesten je pun vitamina i minerala koje nećete naći u drugim orašastim plodovima. Predstavljamo vam neverovatne zdravstvene koristi ovog jesenjeg ploda...
05-06-2015
|12:46
Kesten je pun vitamina i minerala koje nećete naći u drugim orašastim plodovima. Predstavljamo vam neverovatne zdravstvene koristi ovog jesenjeg ploda...
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 31.10.2013. - 17:00:00
(Foto: thearmchairgenealogist)
Ovo je jedini orašasti plod koji u trideset grama sadrži samo jedan gram masti i manje od 70 kalorija. Osim toga, to je i jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, pa tako samo 85 g kestena puža 45 odsto dnevnih potreba.
Jedući kestenje unećete i magnezijum, bakar, mangan, gvožđe, kalcijum, fosfor, cink i znatne količine kalijuma (518 mg/100 g). Kalijum je vrlo bitan element jer uravnotežuje razine natrijuma, srčane otkucaje i krvni pritisak. Magnezijum i fosfor su važni za metabolizam kostiju.
Ne sadrži gluten - sadrži najveći postotak skroba, po čemu je sličniji krompiru i kukuruzu nego drugim orašastim plodovima. Brašno kestena lako je probavljivo, a jednako je lagan ukoliko ga jedete kuvanog, pečenog ili u kvalitetnom kesten-pireu.
Bogat je i folatima, kojih obično ima u zelenom lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima i semenkama. Sadrži folnu kiselinu nužnu za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK, pa konzumacija hrane bogate folatima sprečava pojavu anomalija kod fetusa.
Kesteni pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena odlično ublažava simptome astme i bronhitisa.
Važno je razlikovati pitomi i divlji kesten. Ovaj drugi nije za jelo, ali je zato vrlo lekovit i koristi se u obliku krema i tinktura. Najpoznatiji je u lečenju proširenih vena i oštećenih kapilara. Divlji kesten koristi se i u lečenju hemoroida, bolnih menstruacija i u slučaju povećanja prostate.