Karamel puding sa jabukama
Iako karamel puding sa jabukama nije posebno popularan u Srbiji, lako ga možemo pripremiti kod kuće, posebno tokom sezone jabuka, kada su sveže i sočne. Ovaj jednostavan, a elegantan desert savršen je za porodične užine ili poslastičarsku avanturu vikendom...
20-11-2025
|12:37
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
Puding:
- 240 g univerzalnog brašna
- 200 g svetlog smeđeg šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 kašičica cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
- 240 ml mla'enice
- 1 kašičica paste od vanile ili ekstrakta vanile
- 5 šolja oljuštenih jabuka isečenih na kockice od oko 1 cm (4–5 srednjih jabuka, oko 900 g)
Karamel:
- 60 g neslanog putera
- 100 g tamnog smeđeg šećera
- 120 ml ključale vode
- 60 ml kuvanog soka od jabuke (boiled cider)
- prstohvat sitne morske soli
Za posluženje:
- sladoled od vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 ºC. Namažite posudu za pečenje veličine 33x23 cm sprejom za pečenje. U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, so, cimet i karanfilić. Napravite udubljenje u sredini i sipajte mlaćenicu i vanilu. Mutite dok se sastojci ne sjedine, povremeno stružući strane činije. Pažljivo umešajte jabuke i ravnomerno rasporedite smesu u pripremljenu posudu. U malom tiganju zatim istopite puter. Dodajte šećer, ključalu vodu, kuvani sok od jabuke i prstohvat soli. Kuvajte na srednjoj temperaturi, mešajući dok se šećer potpuno ne rastvori, kako biste napravili karamel. Odmah prelijte karamel preko smese sa jabukama, pa pecite dok površina ne dobije zlatno-braon boju, a ivice blago ne postanu hrskave, oko 45–50 minuta. Posle 30 minuta pokrijte aluminijumskom folijom da se ne prepeče. Poslužite toplo, uz kuglu sladoleda od vanile.
PRIJATNO!