Kako nastaju rupe u siru?
Kako nastaju rupice u siru? Kao deca sigurno ste imali mnogobrojne ideje vezane za ovu pojavu...
04-06-2015
|10:09
Kako nastaju rupice u siru? Kao deca sigurno ste imali mnogobrojne ideje vezane za ovu pojavu...
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:14.3.2014. - 11:06:00
Foto:(dzineblog360)
Neretko, deca su verovala da je miš došao i pojeo ili da se to radi posebno, rupe posebno, zatim se kuva, peče, smrzava, a zatim se sve zajedno dugo meša u smeru kazaljke na satu. Naravno da ovo pre napisano nema veze sa istinom.
Rupe u siru nastaju kao rezultat mehurića plina koje proizvode posebne vrste bakterija koje proizvode ugljen dioksid.
U procesu sazrevanja sira, veliki molekuli sira se pomoću enzima cepaju u male molekule intenzivnog ukusa. Pritom propionske bakterije proizvode plinove koji formiraju manje-više pravilne mehuriće koji ostavljaju rupe u siru. Veličina, oblik i broj rupa zavise od uslova okoline u kojoj sir dozreva.
Zanimljivo je da proizvođači sira mogu kontrolisati rupe menjanjem temperature i kiselosti. Dakle, rupe se ipak proizvode.
U nekim vrstama sira rupe su izrazito velike, njima se dodaje propionska kiselina u svrhu postizanja slatkog, orašastog ukusa.
Samo iskusni majstori znaju da usklade uslove zrenja kako bi rupe u siru bile ravnomerno raspoređene. Poznata je izreka švajcarskih stručnjaka da svako zna da napravi rupe u siru, ali samo Švajcarci znaju da naprave sir sa rupama.