Kako da skladištimo beli luk, a da nam potraje i do šest meseci?

Ako ste ove godine uzgajili ili kupili veću količinu belog luka i pitate se kako da ga sačuvate da traje što duže imajte naa umu da je rešenje veoma jednostavno: pravilno skladištenje u kartonskoj kutiji obloženoj novinama može produžiti njegov vek i do šest meseci.

30-07-2025

|

11:10

|

Autor / Izvor: Naxi media


Beli luk nije samo neizostavan začin koji jelima daje bogatiji ukus, već i namirnica sa brojnim zdravstvenim prednostima. Da biste ga očuvali svežim tokom zimskih meseci, ključno je da ga skladištite na pravi način.

Evo nekoliko saveta:

Čuvajte ga na suvom i tamnom mestu, na sobnoj temperaturi. Hladno i vlažno okruženje, kao što je frižider, može podstaći klijanje i učiniti luk gorkim.

Neoguljene glavice mogu trajati i do pola godine ako se ne izlažu direktnom svetlu i vlazi.

Oguljene čenove potrošite u roku od sedam dana, i to samo ako su čuvani u frižideru.

Ako imate veću količinu, spakujte beli luk u kartonsku kutiju obloženu novinama, zatvorite je i odložite u podrum, ostavu ili garažu ili bilo koje suvo i prozračno mesto.

Za manju, lako dostupnu količinu, koristite kartonsku kutiju od jaja. Ona omogućava dobru cirkulaciju vazduha i štiti luk od plesni, čuvajući ga svežim i spremnim za upotrebu.

Na ovaj način, beli luk može ostati svež, ukusan i zdrav i tokom hladnijih meseci, a vi nećete imati potrebu da svakodnevno odlazite u prodavnicu.