
Kako da sačuvamo paprike da ostanu hrskave i do dve nedelje?
Paprike su nezaobilazna namirnica u mnogim domaćinstvima, ali često vrlo brzo izgube hrskavost ako se ne čuvaju pravilno. Dobra vest je da postoji jednostavan trik kojim možete produžiti njihovu svežinu i do dve nedelje i bez dodatnih troškova.
04-09-2025
|11:59
|Autor / Izvor: Naxi media

Zbog visokog sadržaja vode, paprike se lako kvare. Kada dođe do promene temperature ili se nakupi vlaga, njihovo tkivo omekša, pa postaju gnjecave i bezukusne. Međutim, uz pravilno skladištenje mogu zadržati svežinu, ukus i hrskavost mnogo duže nego što mislite.
Maddy Rotman, voditeljka održivosti u kompaniji Imperfect Foods, objašnjava da paprike najbolje „vole“ hladnoću i da ih treba držati u frižideru.
„Na sobnoj temperaturi traju oko pet dana, dok u frižideru mogu da ostanu sveže i do dve nedelje“, kaže ona.
Ipak, paprike neće zadržati svežinu ako ih samo nasumično stavite na policu frižidera. Evo kako da ih skladištite na pravi način:
Kako čuvati cele paprike?
Birajte cele, neopranе paprike. Stavite ih u čistu plastičnu ili zip-vrećicu koja se može ponovo zatvoriti. Istisnite višak vazduha i stavite vrećicu u prednji deo fioke za povrće, gde je cirkulacija vazduha stabilna, a temperatura ujednačena. Da biste sprečili nakupljanje vlage, u vrećicu ubacite suvi papirni ubrus koji upija kondenzaciju. Kada se ovlaži, zamenite ga novim. Paprike uvek držite odvojeno od voća poput jabuka, banana ili paradajza, jer ono oslobađa etilen - gas koji ubrzava sazrevanje i omekšavanje.
Ako perete paprike pre čuvanja
Paprike dobro osušite, posebno oko peteljke i u sitnim pukotinama, da vlaga ne bi prodrla u meso. Tek potpuno suve spakujte u vrećicu.
Kako čuvati narezane paprike?
Uklonite semenke i komade paprike stavite u hermetičku posudu obloženu suvim papirnim ubrusom. Ubrus menjajte na dan ili dva kako bi površine ostale suve. Posudu držite u prednjem delu frižidera. Tako čuvane narezane paprike ostaju sveže tri do pet dana.
Šta ako nemate mesta u frižideru?
Kao rezervno rešenje, možete ih držati u ostavi ili kuhinjskom ormariću, pod uslovom da je prostorija hladna, suva i zaštićena od direktne svetlosti. Nikada ih ne ostavljajte na radnoj površini pored šporeta, jer toplota ubrzava kvarenje.