Kako da pripremite savršen pirinač koji se ne lepi za šerpu?
Pirinač je jedna od najpopularnijih namirnica na svetu. Svoju popularnost duguje činjenici da je odličan dodatak jelima, a ujedno i sastavni deo mnogih neobičnih jela. Međutim, neki izbegavaju da ga prave jer se često lepi za tiganj, dok drugi imaju problem jer ostane raskuvan i loše strukture.
26-03-2025
|10:02
|Autor / Izvor: Naxi media, Huffpost
Kako navodi HuffPost, problem lepljenja će rešiti limun. Naime, nakon što stavite pirinač u šerpu s vodom, neposredno pre prokuvavanja dodajte malo limunovog soka. Na ovaj način dobićete pirinač savršeno mekane konzistencije.
Osim što limunov sok sprečava da se pirinač slepi, on donosi i nekoliko drugih prednosti. Dakle, dodatak limuna će pirinač učiniti svetlijim, i navodno poboljšati teksturu zrna.
Međutim, ako nemate limunov sok pri ruci, postoji još jedna opcija. Možete dodati samo malo ulja u vodu pre nego što proključa.
Još bolja opcija je kada pirinač pre dodavanja vode propržite na laganoj vatri najviše dva minuta. Zatim dodajte adekvatnu količinu vode i na samom kraju kuvanja poklopite šerpu ili tiganj I ostavite da se prohladi.