Kako da parče pice učinite zdravim obrokom?
Milioni ljudi svakoga dana za obrok pojedu picu, unoseći na taj način visok nivo kalorija. U zavisnosti od toga u kojoj meri je jedete i kako, što se posebno odnosi na nadeve koje u nju ubacujemo, pica može biti i zdravija varijanta obroka.
06-06-2015
|07:08
Milioni ljudi svakoga dana za obrok pojedu picu, unoseći na taj način visok nivo kalorija. U zavisnosti od toga u kojoj meri je jedete i kako, što se posebno odnosi na nadeve koje u nju ubacujemo, pica može biti i zdravija varijanta obroka.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 6.3.2014. - 12:13:00
Foto:(webmd)
Preliv od povrća
Preliv od povrća sadrži desetine kalorija manje (a obično je bez masti) u poređenju sa onim od kobasica i feferona, a za koje god povrće da se odlučite, nećete pogrešiti. Luk, paradajz, paprika i brokoli su dobar izbor jer sadrže vitamine A i C i puno vlakana.
Recite "ne" debelim korama
Ukoliko ste ljubitelj tanke podloge za picu, to je i te kako dobar izbor - svako parče sadrži 50 do 100 kalorija manje od običnog.
Držite se mocarela sira
Mocarela sir prirodno sadrži nešto manje masti, uključujući i zasićene masti, u odnosu na sve ostale vrste sireva, a sveža mocarela je najbolji izbor. Ukoliko se, pak, odlučite za parče bez sira, znatno ćete smanjiti nivo masti i natrijuma.
Iscedite od viška ulja
Pre nego što pojedete parče pice, naka višak ulja ostane u vašem tanjiru - bukvalno pustite da se iscedi sa vašeg parčeta.
Testo od celog zrna žitarica
Ono je bogato vlaknima koji nam pomažu da se osećamo sitim i na taj način nas ograničavaju da ne pojedemo previše.
Ne jedite kasno noću
Izbegavajte da jedete picu pred spavanje jet ona može da uzrokuje probleme poput gorušice i loše probave, kao i da izazove nadimanje sutradan (zahvaljujući natrijumu). Stoga, neka pica radije bude vaš izbor za ručak, ne za večeru.