Kako da nam šampinjoni ostanu sveži što duže?

Šampinjoni su ukusna i praktična namirnica koju često koristimo u jelima poput salata, testenina ili rižota. Ipak, brzo mogu da se pokvare ako se ne čuvaju pravilno i onda nam ništa drugo ne preostaje nego samo da ih bacimo.

23-09-2025

|

11:35

|

Autor / Izvor: Naxi media

Da biste duže uživali u njihovoj svežini, važno je da naučite pravilno da ih skladištite.

Najefikasniji način jeste da ih stavite u papirnu vrećicu umesto u plastičnu ambalažu. Papir upija višak vlage, sprečavajući stvaranje sluzi i usporavajući kvarenje. Ako nemate papirnu vrećicu, možete ih umotati u papirne ubruse i staviti u posudu pre nego što ih smestite u frižider.

Plastika zadržava vlagu i ubrzava propadanje gljiva, zato je najbolje šampinjone odmah premestiti iz plastičnih kutija u papir. Na ovaj način cele gljive mogu ostati sveže i do sedam dana. Ukoliko su već narezane, najbolje je da ih iskoristite u roku od tri dana kako bi sačuvale kvalitet.

Dakle, ako pratite ove jednostavne korake, šampinjoni će duže ostati sveži i ukusni, spremni za vaša omiljena jela.