Kako da limun ostane svež i do mesec dana? Ovi trikovi zaista funkcionišu!

Limun nije voće koje se kvari preko noći, ali ako se drži na sobnoj temperaturi, obično traje oko nedelju dana. I dok se i dalje može iskoristiti za čišćenje kada počne da omekšava, postoji mnogo jednostavniji način da mu produžite svežinu - i to bez mnogo muke.

17-06-2025

|

14:32

|

Autor / Izvor: Naxi media


Najefikasnije rešenje je da limun držite u frižideru. Ali ne bilo gde – najbolje je da ga spakujete u zatvorenu plastičnu kesu ili hermetičku posudu i stavite u fioku za povrće. Na taj način može ostati svež i do četiri nedelje.


Važno je izbegavati držanje limuna u činiji sa drugim voćem, posebno sa jabukama i bananama. Ta voćka ispuštaju etilen – gas koji ubrzava zrenje i kvarenje. U takvom okruženju limun brzo gubi kvalitet i postaje neupotrebljiv, kako za ishranu, tako i za čišćenje.


Ako vam nedostaje mesta u frižideru, limun možete iseći na polovine ili kriške, pa ih čuvati u zatvorenoj kesici ili posudi. Ovako pripremljeni delovi limuna trajaće oko 5 do 7 dana u frižideru. Još bolja opcija je da ih dodatno zamotate u plastičnu foliju jer se u tom slučaju neće lako osušiti.


Za još dužu upotrebu, limun možete zamrznuti – ceo ili isečen. U tom slučaju, prvo ga dobro operite i osušite. Ako sečete na kriške, uklonite koštice i rasporedite komade na papir za pečenje kako se ne bi slepili prilikom zamrzavanja. Nakon toga, sve stavite u kesu za zamrzavanje. U zamrzivaču limun može da stoji i do četiri meseca. Kada vam zatreba, dovoljno je da ga na nekoliko minuta ubacite u posudu s vodom da se odledi.


Na ovaj način limun će vam uvek biti pri ruci – bilo za limunadu, začinjavanje jela, ili brzo osveženje.