-
Poslednjih 5 pesama
- Doris Dragović - Jedini
- Valentino - Skloni se sa moga prozora
- Sara Jo - Zauvek
- Zabranjeno Pušenje - Zenica blues
- Petar Grašo - Voli Me
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Starinski kolač sa šljivama
Mirisan, mekan i jednostavan, ovaj kolač sa šljivama savršen je za popodnevnu kafu, posebno kada padaju kiše i jedva čekamo da se opustimo u svojoj kući, pročitamo nešto ili pogledamo omiljenu seriju...
Krompir čorba sa pečurkama
Ako ste ljubitelj krompir čorbe probajte ovu interesantniju verziju sa pečurkama, koje tradicionalnom jelu daju posebnu aromu.
-
Zdravlje
Pet svakodnevnih navika u kuhinji koje vas nesvesno udaljavaju od zdrave ishrane
Male promene u načinu pripreme hrane mogu značajno poboljšati nutritivnu vrednost vaših obroka.
Kako odrediti najbolje vreme za spavanje?
Idealno vreme za spavanje u zavisnosti od vašeg ustaljenog buđenja Količina sna koja vam je potrebna menja se tokom života. Zato vaš uzrast može pomoći u određivanju tačnog vremena odlaska na spavanje, kako biste se probudili odmorni i spremni za dnevne obaveze.
-
-
Putovanja
Dvadeset najsrećnijih gradova na svetu u 2025. prema mišljenju lokalnog stanovništva
Novinari magazina Time Out pitali su više od 18.000 stanovnika gradova koliko ih njihov grad čini srećnim, a evo šta su oni odgovorili.
Mala baltička zemlja nadmašila Portugal i Grčku po gostoprimstvu
Kada planirate svoje sledeće evropsko putovanje, šta vam prvo pada na pamet? Spektakularne obale, povoljna i ukusna hrana, ulice sa kaldrmom prepune galerija i vinskih barova? Sve su to odlični razlozi za put, ali ima nešto još lepše, osećaj dobrodošlice. Jer, budimo iskreni, ništa ne može da se meri s onim trenutkom kad zalutate u usku uličicu, uđete u mali bar i završite večer u razgovoru s meštanima do zatvaranja.
-
Preporučujemo
Kako sprečiti kondenzaciju na prozorima i pojavu buđi uz pomoć sode bikarbone?
Dolaskom hladnijih dana, mnogi primete kapljice vode koje se nakupljaju na prozorima klasičan znak kondenzacije. Ovaj problem najčešće se javlja od kraja septembra do aprila, kada je razlika između spoljne i unutrašnje temperature najveća, a vazduh u zatvorenom prostoru previše vlažan.
Zaboravite usisivač: Stari kineski trik za savršeno čiste podove
I pored redovnog čišćenja i korišćenja savremenih sredstava, sitne čestice prašine brzo se ponovo skupljaju na raznim površinama u domu. Zbog toga se mnogi oslanjaju na jednu staru, ali izuzetno delotvornu tehniku čišćenja – tradicionalni kineski način mokrog brisanja podova.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.34 117.16 117.98 CHF 124.93 125.81 126.69 USD 100.09 100.80 101.50
-
Kako da čuvamo osnovne kuhinjske namirnice da bi trajale duže?
Bilo da često pečete ili samo povremeno koristite sastojke poput brašna, šećera, kakaa i praška za pecivo, sigurno ste se nekada zapitali koliko dugo oni zapravo mogu da traju. Iako većina ima naznačen rok upotrebe, on često nije presudan, mnogo je važnije da ih pravilno skladištite, najbolje u hermetički zatvorenim posudama, na hladnom i suvom mestu.
28-08-2025 | 10:53 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstock, Ana_Malee
BrašnoBelo, rafinisano brašno (tipično višenamensko ili za kolače) može trajati od jedne do dve godine. Nakon otvaranja, najbolje ga je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u ostavi, frižideru ili zamrzivaču. Bacite ga ako primetite miris užeglosti, plesni ili prisustvo insekata.
Brašno od celog zrna ima kraći rok trajanja (3–12 meseci) jer sadrži klicu i mekinje koje brže oksidiraju. Još je osetljivije brašno od orašastih plodova i bezglutensko – obično traje 3–6 meseci. Njih je najbolje čuvati u frižideru ili zamrzivaču.
Šećer
Granulirani, smeđi i u prahu praktično nemaju ograničen rok trajanja, jer ne pogoduju razvoju mikroorganizama. Ipak, optimalno je iskoristiti ih u roku od dve godine. Pošto šećer lako upija vlagu i mirise, najbolje ga je čuvati u dobro zatvorenoj posudi u ostavi, a ne u frižideru. Ako se smeđi šećer stvrdne, postoje trikovi za njegovo omekšavanje.
Kakao prah
Zahvaljujući flavanolima, prirodnim konzervansima, kakao prah može trajati i do tri godine nakon otvaranja. Iako na pakovanju piše rok trajanja, često je upotrebljiv i nakon isteka, posebno za pripremu kolača i poslastica. Čuvajte ga na suvom i hladnom mestu u zatvorenoj posudi.
Kukuruzni skrob
Jedan od najpraktičnijih sastojaka u kuhinji, idealan za zgušnjavanje umaka, variva i nadeva. Ako se čuva u dobro zatvorenoj posudi na suvom mestu, praktično nema rok trajanja.Prašak za pecivo i soda bikarbona
Ovi sastojci zadržavaju svoju aktivnost oko dve godine. Da biste proverili da li su još uvek upotrebljivi:
sodu bikarbonu pomešajte s malo sirćeta i tople vode i ako počne da peni, dobra je,
prašak za pecivo testirajte toplom vodom - pena znači da je još uvek aktivan.
Kvasac
Suvi aktivni kvasac traje do godinu dana, a instant oko dve godine. Sveži kvasac ima rok trajanja od oko dve nedelje i mora se čuvati u frižideru (ne u zamrzivaču).
Ako niste sigurni u njegovu svežinu, napravite test: pomešajte jednu kesicu kvasca sa kašičicom šećera i 1/4 šolje tople vode. Ako se pojave mehurići u roku od 10 minuta, kvasac je i dalje dobar za upotrebu. -
Pročitajte i...
Zašto nije pametno prosipati ulje u sudoperu?
Mnogi ljudi nakon kuvanja imaju naviku da ostatke ulja iz tiganja jednostavno prospu u sudoperu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je to jedna od najgorih stvari koje možete učiniti, i za svoj dom i za životnu sredinu.
Znakovi koji otkrivaju da naši peškiri više nisu za upotrebu!
Mnogi veruju da peškiri mogu trajati decenijama, posebno zato što se redovno peru na visokim temperaturama. Ipak, bez obzira na sve trikove za produžavanje njihove upotrebe, postoje četiri jasna znaka koja pokazuju da je vreme da se oprostite od starih peškira.
Tri kućna trika sa sodom bikarbonom koji rešavaju probleme za tren
Soda bikarbona, odnosno natrijum-bikarbonat, pravi je heroj svake kuhinje, neizostavan je sastojak u mnogim receptima, ali i moćno sredstvo za čišćenje i neutralisanje neprijatnih mirisa. Jeftina je, lako dostupna i mnogo ekološkija od većine drugih sredstava za čišćenje, pa ne čudi što je stalni član gotovo svakog domaćinstva.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: