-
Poslednjih 5 pesama
- Bojan Marović - Sve Bih Dao
- Parni Valjak - Romanca
- ITD bend - Gradske cure
- Jelena Tomašević - Veruj Mi Da Verujem
- Oliver Mandić - Samo nebo zna
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Pileća krilca u sosu
Jelo koje deca, ali i odrasli obožavaju. Takođe, krilca u sosu mogu da budu i savršena grickalica, ako u ovom periodu okupljate društvo i pratite sportska dešavanja...
Savršena čokoladna torta
Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli savršeno kremastu, čokoladnu tortu koja se jednostavno topi u ustima. Ovakvoj jednoj poslastici nije neophodan poseban opis, dovoljno je samo da se uputite u kuhinju, pratite recept i konačno uživate u ovoj čokoladnoj rapsodiji...
-
Zdravlje
Kako da unesete dovoljno proteina bez puno truda?
Ako često potežete za užinom, a ništa vas ne zasiti na duže, možda vam nedostaje proteina. Protein je esencijalni makronutrijent koji obezbeđuje aminokiseline potrebne za obnovu mišićnog tkiva, varenje i brojne druge funkcije organizma. Osim što „pokriva“ osnovne potrebe tela, protein duže održava sitost i pomaže da se izbegnu nagli padovi energije tokom dana.
Tajna mršavljenja? Birajte minimalno prerađenu hranu
Ljudi koji jedu manje prerađene hrane gube više kilograma od onih koji konzumiraju uglavnom ultraprerađenu, pokazuje novo istraživanje. Dok su obe grupe učesnika smršale, oni koji su se hranili namirnicama sa minimalnim stepenom prerade izgubili su duplo više kilograma.
-
-
Putovanja
Nezaboravna Valeta: Pet stvari koje morate doživeti na Malti
Valeta je idealna destinacija za svakog putnika, jer pruža raznovrsna iskustva koja odražavaju njenu živopisnu kulturu.
Najpotcenjenija plaža Evrope nalazi se na Jadranu
Plaža na Balkanu zauzela je prvo mesto na listi tajnih dragulja evropskog primorja koju je objavio Time Out.
-
Preporučujemo
Kako brže i lakše ispeglati odeću uz pomoć jednostavnog trika?
Peglanje je za mnoge jedan od najzamornijih kućnih poslova, oduzima vreme, traži strpljenje, a često se dešava da i posle dužeg peglanja odeća ne izgleda savršeno ravno. Ipak, postoji trik koji može značajno da olakša ovaj posao, a to je aluminijumska folija.
Da vam bele čarape budu kao da ste ih tek kupili: Zapamtite ovaj trik!
Svi mi znamo da je jako teško oprati bele čarape, tako da izgledaju kao da ste ih tek kupili. Nekada ih peremo na najvišoj temperaturi i po nekoliko puta, a rezultati nikako ne budu zadovoljavajući.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.67 125.55 126.43 USD 99.95 100.66 101.36
-
Kako da čuvamo osnovne kuhinjske namirnice da bi trajale duže?
Bilo da često pečete ili samo povremeno koristite sastojke poput brašna, šećera, kakaa i praška za pecivo, sigurno ste se nekada zapitali koliko dugo oni zapravo mogu da traju. Iako većina ima naznačen rok upotrebe, on često nije presudan, mnogo je važnije da ih pravilno skladištite, najbolje u hermetički zatvorenim posudama, na hladnom i suvom mestu.
28-08-2025 | 10:53 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstock, Ana_Malee
BrašnoBelo, rafinisano brašno (tipično višenamensko ili za kolače) može trajati od jedne do dve godine. Nakon otvaranja, najbolje ga je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u ostavi, frižideru ili zamrzivaču. Bacite ga ako primetite miris užeglosti, plesni ili prisustvo insekata.
Brašno od celog zrna ima kraći rok trajanja (3–12 meseci) jer sadrži klicu i mekinje koje brže oksidiraju. Još je osetljivije brašno od orašastih plodova i bezglutensko – obično traje 3–6 meseci. Njih je najbolje čuvati u frižideru ili zamrzivaču.
Šećer
Granulirani, smeđi i u prahu praktično nemaju ograničen rok trajanja, jer ne pogoduju razvoju mikroorganizama. Ipak, optimalno je iskoristiti ih u roku od dve godine. Pošto šećer lako upija vlagu i mirise, najbolje ga je čuvati u dobro zatvorenoj posudi u ostavi, a ne u frižideru. Ako se smeđi šećer stvrdne, postoje trikovi za njegovo omekšavanje.
Kakao prah
Zahvaljujući flavanolima, prirodnim konzervansima, kakao prah može trajati i do tri godine nakon otvaranja. Iako na pakovanju piše rok trajanja, često je upotrebljiv i nakon isteka, posebno za pripremu kolača i poslastica. Čuvajte ga na suvom i hladnom mestu u zatvorenoj posudi.
Kukuruzni skrob
Jedan od najpraktičnijih sastojaka u kuhinji, idealan za zgušnjavanje umaka, variva i nadeva. Ako se čuva u dobro zatvorenoj posudi na suvom mestu, praktično nema rok trajanja.Prašak za pecivo i soda bikarbona
Ovi sastojci zadržavaju svoju aktivnost oko dve godine. Da biste proverili da li su još uvek upotrebljivi:
sodu bikarbonu pomešajte s malo sirćeta i tople vode i ako počne da peni, dobra je,
prašak za pecivo testirajte toplom vodom - pena znači da je još uvek aktivan.
Kvasac
Suvi aktivni kvasac traje do godinu dana, a instant oko dve godine. Sveži kvasac ima rok trajanja od oko dve nedelje i mora se čuvati u frižideru (ne u zamrzivaču).
Ako niste sigurni u njegovu svežinu, napravite test: pomešajte jednu kesicu kvasca sa kašičicom šećera i 1/4 šolje tople vode. Ako se pojave mehurići u roku od 10 minuta, kvasac je i dalje dobar za upotrebu. -
Pročitajte i...
Najbolji trikovi za uklanjanje upornih mrlja od sapuna
Ostaci sapuna koji se talože na lavaboima i tuš kabinama često stvaraju tvrdokorne mrlje koje se teško skidaju. Njihovo uklanjanje može biti izazovno, ali uz prave trikove, čišćenje definitivno postaje jednostavnije.
Kako sprečiti kamenac na slavinama?
Zamislite ovo: upravo ste detaljno očistili kupatilo i ono blista. Ali već posle nekoliko dana teško je primetiti da ste uopšte polirali slavine. Krivac? Naslage od tvrde vode.
Pametno čišćenje: Nekoliko lakih zadataka za uštedu vremena tokom cele godine!
Lako je zapustiti čišćenje, preskočite jednu nedelju i posao odjednom postane ogroman, a vi ne znate odakle da počnete. Da biste izbegli veliko generalno spremanje kasnije, posvetite se ovim često zanemarenim mestima već danas. Početak nove sezone idealan je trenutak za osveženje doma, pa krenite odmah...
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: