Kako bezbedno odmrznuti hranu? Saveti koje vredi zapamtiti

Odmrzavanje namirnica deluje kao jednostavan zadatak, ali mnogi prave greške koje mogu dovesti do kvarenja hrane ili čak trovanja. Stručnjaci ističu da je najvažnije paziti na temperaturu i način na koji se odmrzavanje sprovodi, jer u suprotnom postoji rizik od bakterija poput salmonele i listerije.

16-09-2025

|

11:33

|

Autor / Izvor: Naxi media

Najsigurniji način: frižider

Najpouzdanija metoda je prebacivanje hrane iz zamrzivača u frižider i ostavljanje da se postepeno odmrzava na niskoj, stabilnoj temperaturi. Vreme potrebno za odmrzavanje zavisi od vrste i količine namirnica:

Pileća prsa (500 g): 12–24 sata

Mlevena ili dinstana govedina (500 g): 12–16 sati

Riblji fileti (200 g): 6–8 sati

Pripremljena jela (ostaci): 6–12 sati

Kako biste izbegli kapanje i kontaminaciju drugih namirnica, hranu uvek stavite na tanjir ili u posudu.

Kada nemate vremena

Ako žurite, možete koristiti mikrotalasnu. Čim se hrana odledi, odmah je pripremite, jer ako stoji ponovo može da postane nebezbedna.

Druga brza opcija je metoda sa hladnom vodom: meso stavite u nepropusnu kesu, potopite u posudu sa hladnom vodom i menjajte vodu na svakih 30 minuta. Manji komadi mesa obično se odmrznu za oko sat vremena, dok za celo pile može biti potrebno 2-4 sata.

Pravila kojih se uvek treba pridržavati

Hranu nikada ne ostavljajte da se odmrzava na sobnoj temperaturi.

Ne zamrzavajte ponovo sirove namirnice koje su već odmrznute.

U frižideru uvek prekrijte hranu kako biste sprečili širenje bakterija.

Pravilno odmrzavanje nije samo stvar higijene, već i način da sačuvate ukus i kvalitet hrane.