Kakao čuva vaše zdravlje
Konzumiranje proizvoda od kakaoa dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i ublažavanja bola, a podiže i nivo raspoloženja. Uživajte u ovoj drevnoj biljci i zaboravite na sve probleme koji su vezani za zdravlje vašeg organizma.
05-06-2015
|01:45
Konzumiranje proizvoda od kakaoa dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i ublažavanja bola, a podiže i nivo raspoloženja. Uživajte u ovoj drevnoj biljci i zaboravite na sve probleme koji su vezani za zdravlje vašeg organizma.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:14.10.2013. - 17:11:00
(Foto: eweb4)
Da li ste znali da svakodnevno unošenje proizvoda od kakaoa pozitivno utiče na zdravlje, a pre svega na snižavanje krvnog pritiska? Najnovije istraživanje na starijim osobama u Holandiji, koje su svakodnevno konzumirale čokoladu, čokoladne pudinge, čokoladne napitke i slične proizvode od kakaoa dokazalo je ovu tvrdnju, a tokom istorije kakao je smatran lekom za mnoge bolesti.
Ova studija do sada predstavlja najjači dokaz o pozitivnom zdravstvenom dejstvu kakaoa, koji je bogat izvor flavanola, za koje se smatra da utiču na elastičnost arterija i vena. Naučnici su istakli da su žene, koje su tri meseca pile šoljicu antioksidansima bogatog kakaoa, dobile nežniju, vlažniju, zategnutiju i na opekotine od sunca manje osetljivu kožu.
Takođe, kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina, koji dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i ublažavanja bola. Stimuliše i lučenje dopamina i serotonina, koji podižu nivo raspoloženja. Tu leži odgovor na pitanje zašto depresivni ljudi jedu čokoladu u ogromnim količinama.
Zrna kakaoa sadrže i masnoće, ugljene hidrate i proteine. Dokazano je da se svakodnevnim konzumiranjem 22 grama kakao praha značajno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova.
S druge strane i istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da kakao štiti od srčanih bolesti i moždanog udara. Dnevna šolja kakaoa sprečava nastanak tromba, odnosno krvnog ugruška koji, ukoliko stigne do srca i mozga, može da izazove infarkt.