Kad je vreme za dubinsko čišćenje rerne?
Ako se ne sećate kada ste je poslednji put čistili, vaša rerna je verovatno već predugo zapuštena. Redovno čišćenje je važno jer smanjuje rizik od požara, produžava životni vek rerne i pomaže da vaša jela budu savršena.
26-12-2025
|11:55
|Autor / Izvor: Naxi media, Real Simple
Koliko često čistiti rernu?
Većina stručnjaka savetuje dubinsko čišćenje na svakih 3 do 6 meseci. Idealno je temeljno čišćenje bar u jesen i proleće, pre sezone pečenja i nakon zime, kada je rerna manje korišćena.
Ako rernu koristite gotovo svakodnevno, možda će vam trebati osveženje već zimi, na primer početkom Nove godine, da uklonite ostatke sa prazničnog pečenja.
Kada čistiti češće od preporučenog?
Ako nešto prosipate: sir, sočno voće ili druge masne tečnosti mogu se zalepiti i prouzrokovati dim kada sledeći put uključite rernu. Sačekajte da se rerna ohladi i očistite proliveno vlažnom sunđerom ili pastom od sode bikarbone.
Ako pravite masnu hranu: pečenje slanine ili drugih masnih jela zahteva dodatno čišćenje zbog prskanja masnoće.
Ako rerna radi punom parom: ako svakodnevno pečete kolače, hleb ili pečene obroke, dodajte dubinsko čišćenje u vašu redovnu rutinu.