Juneći paprikaš u vinu
Juneći paprikaš u vinu je klasično, sporo kuvano jelo bogatog ukusa, idealno za porodični i praznički ručak.
24-12-2025
|12:35
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
- 700 g junetine (plećka ili but)
- 1 veći praziluk (ili 1 veća glavica crnog luka)
- 1 crvena paprika
- 2–3 krompira
- 1 manja šargarepa
- 150 g pečuraka
- 2 čena belog luka
- 1 lovorov list
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- prstohvat aleve paprike (po želji)
- so i biber po ukusu
- 1 čaša crnog vina
- malo ulja
- voda ili supa po potrebi
Priprema:
Junetinu isecite na kocke. Na zagrejanom ulju propržite sitno seckan praziluk dok ne omekša. Dodajte meso i zapecite ga sa svih strana. Ubacite seckani beli luk, mlevenu i alevu papriku, kratko promešajte. Dodajte crvenu papriku, šargarepu sečenu na kolutove i pečurke isečene na listove. Ubacite lovorov list, nalijte crno vino i pustite da kratko provri. Dodajte vodu ili supu da meso ogrezne, poklopite i kuvajte na tihoj vatri 60–90 minuta. Pred kraj dodajte krompir isečen na kocke i kuvajte još 20–30 minuta. Začinite po ukusu, uklonite lovor i poslužite toplo.
PRIJATNO!