Juneći paprikaš u vinu

Juneći paprikaš u vinu je klasično, sporo kuvano jelo bogatog ukusa, idealno za porodični i praznički ručak.

24-12-2025

|

12:35

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

  • 700 g junetine (plećka ili but)
  • 1 veći praziluk (ili 1 veća glavica crnog luka)
  • 1 crvena paprika
  • 2–3 krompira
  • 1 manja šargarepa
  • 150 g pečuraka
  • 2 čena belog luka
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • prstohvat aleve paprike (po želji)
  • so i biber po ukusu
  • 1 čaša crnog vina
  • malo ulja
  • voda ili supa po potrebi

Priprema:

Junetinu isecite na kocke. Na zagrejanom ulju propržite sitno seckan praziluk dok ne omekša. Dodajte meso i zapecite ga sa svih strana. Ubacite seckani beli luk, mlevenu i alevu papriku, kratko promešajte. Dodajte crvenu papriku, šargarepu sečenu na kolutove i pečurke isečene na listove. Ubacite lovorov list, nalijte crno vino i pustite da kratko provri. Dodajte vodu ili supu da meso ogrezne, poklopite i kuvajte na tihoj vatri 60–90 minuta. Pred kraj dodajte krompir isečen na kocke i kuvajte još 20–30 minuta. Začinite po ukusu, uklonite lovor i poslužite toplo.

PRIJATNO!