Jogurt: prirodna prevencija od bolesti

Jogurt je širom sveta raspostranjena namirnica koja s pravom zauzima visoko mesto na listi zdrave hrane.

05-06-2015

|

22:14

Jogurt je širom sveta raspostranjena namirnica koja s pravom zauzima visoko mesto na listi zdrave hrane.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:18.11.2013. - 14:15:00

Jogurt: prirodna prevencija od bolesti
(Foto:fitforwellness)

Jogurt se dobija prirodnim procesom fermentacije mleka uz prisustvo bakterija. Prednost jogurta u odnosu na mleko je u tome što se jogurt znatno lakše vari i pogodan je za ishranu osoba koje su ne tolerantne na laktozu. Takođe, jogurt ima visoku hranljivu vrednost uz malo kalorija, sadrži visok nivo kalcijuma i proteina, a pri tom povećava apsorpciju kalcijuma i vitamina B u organizmu, unetih kroz druge namirnice. Redovna konzumacija ovog napitka zasigurno blagotvorno deluje na organizam, krepi, osvežava, produžava životni vek i blagotvorno deluje na čitav organizam.

Mnogi istraživači se slažu u tome da jogurt sa bakterijama mlečno-kiselinskog vrenja i mlečnom kiselinom u organima za varenje, igra ulogu antibiotika. Naučnici su u jogurtu otkrili 7 prirodnih antibiotika, od kojih su neki po efikasnosti ravni teramicinu. Oni su efikasni u sprečavanju pojave opasnih trovanja u organima za varenje od bakterija kao što su Salmonella, botulizam i stafilokoka.

Jogurt se pokazao kao efikasna preventiva od dizenterije i drugih problema sa organima za varenje. U Japanu su vršena ispitivanja na 500 osoba i pokazalo se da u grupi koja je konzumirala jogurt niko nije oboleo od dizenterije, dok je u grupi onih koji nisu koristili jogurt ovo oboljenje bilo često.

Dr K. Shahani sa Nebraska univerziteta smatra da jogurt iima jače preventivno dejstvo, nego što može da leči. U Japanu, Italiji, Švajcarskoj i SAD nedavna ispitivanja su pokazala da je jogurt efikasan baktericid i da jača imunii sistem u ćelijama, te tako predstavlja zaštitu od mnogih bolesti.

Ukoliko više volite voćni jogurt evo i načina kako da ga jednostavno napravite...  Za pripremu voćnog jogurta potreban nam je jogurt (recimo 1 litar), malo šećera (nije obavezno) i naravno voće po zelji (maline, jagode, kajsije... od 300-500 grama).

Priprema: Pre svega, voće dobro izmiksati (u blenderu ili mikserom), nakon toga dodati jogurt, šećer po ukusu, sve još malo umutiti mikserom i dobili ste ukusan zdrav napitak ili desert.