Jesenji kolač sa svežim smokvama
Volite li sveže smokve? Ako ste ljubitelj ovog sjajnog voća isprobajte recept za kolač sa smokvama jer je savršen za jesenje dane...
29-10-2025
|12:14
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
110 g putera (može i biljni, za mekšu teksturu)
120 g šećera
2 velika jajeta
prstohvat soli
200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
14–17 sitnijih svežih smokava
2–3 kašike meda
Priprema:
Operite i presecite smokve na polovine (ako su krupne, na četvrtine). Ostavi najlepše za dekoraciju. Puter i šećer penasto umutite mikserom dok ne postanu svetli i vazdušasti. Dodajte jaja jedno po jedno i so, pa nastavite da mutite dok se sve lepo ne poveže. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i cimet. Suvu smesu postepeno dodajte u umućeni puter, mešajući spatulom dok ne dobijete glatko i meko testo. Testo zatim rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje (prečnika oko 22–24 cm). U testo utisnite smokve, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok kolač ne porumeni i čačkalica izađe suva. Dok je još topao, prelijte kolač medom. Ostavite da se lagano upije med i ohladi se pre sečenja.
PRIJATNO!