Jednostavan trik koji će sprečiti krompir da brzo proklija
Krompir je osnovna namirnica koju najveći broj nas konzumira više puta sedmično. Kako bismo osigurali da nam ova namirnica uvek bude dostupna, često skladištimo veće količine krompira i dešava se da nam zbog toga proklija.
02-09-2024
|10:08
|Autor / Izvor: Naxi media
Bilo da je pire, pržen ili pečen, krompir je zvezda svakog obroka. Međutim, skladištenje ove popularne namirnice može da bude pravi izazov.
Nije retkost da ljudi naiđu na proklijali krompir baš kada žele da naprave ukusno jelo, ali uz ovaj trik možete da zaboravite na kvarenje krompira.
Proklijali krompir ima povećan nivo solanina - prirodnog jedinjenja namenjenog odbijanju štetočina, ali potencijalno štetnog ako se konzumira u velikim količinama.
To možete sprečiti. Ovaj jednostavan, ali efikasan metod se vrti oko tradicionalne prakse korišćenja prirodnih elemenata za očuvanje svežine jabuka.
Možda se pitate zašto jabuke, ali one oslobađaju gas etilen, prirodni biljni hormon koji usporava proces zrenja i nicanja krompira. Čuvanje krompira u korpi sa nekoliko jabuka značajno produžava rok trajanja.
Prvo, važno je da čuvate krompir na hladnom i suvom mestu, ali izbegavajte frižider. Hladno i vlažno okruženje može da ubrza kvarenje. Ako primetite da se formira nekoliko klica, jednostavno ih odrežite i koristite krompir. Međutim, veliko prisustvo klica može da znači da je vreme da ga bacite.