Jaja Benedikt

Jaja Benedikt predstavljaju čuveni klasik koji spaja poširana jaja, tostirane mafine, pršut ili dimljeni losos i bogati holandski sos. Idealna opcija za kasni doručak kada želimo nešto kalorično i ukusno.

25-09-2025

|

11:55

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci (za 2 porcije)
 

2 engleska mafina (ili tost hleb)

4 jaja

4 kriške pršuta ili dimljenog lososa

1 kašika sirćeta (za poširanje jaja)

so i biber po ukusu

Za holandski sos:

2 žumanca

100 g putera

1 kašika limunovog soka

prstohvat soli

Priprema

Pripremite holandski sos: Puter otopite na laganoj vatri. Žumanca umutite na pari, dodajte limunov sok i so, pa postepeno ulivajte puter uz stalno mešanje dok sos ne postane kremast.

Poširajte jaja: U šerpi zagrejte vodu do tačke ključanja, dodajte sirće. Jaje razbijte u manju šolju pa lagano spustite u vodu. Kuvajte 3–4 minuta dok belance ne očvrsne, a žumance ostane tečno.

Pripremite hleb: Mafine prepolovite i kratko tostirajte.

Složite jelo: Na svaku polovinu stavite krišku pršuta ili lososa, poširano jaje i obilno prelijte holandskim sosom. Posolite i pobiberite po ukusu, a po želji ukrasite svežim peršunom ili vlašcem.

PRIJATNO!