Slušate: Popodne sa Milošem Lazićem

Pesma: Jelena Tomašević - Iskrena

Popodne sa Milošem Lazićem
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Izazovi kreativne industrije: Prepoznati i podržati domaće muzičko stvaralaštvo

  Najveći izazov za kreativne industrije u Srbiji jeste promeniti odnos javnosti i institucija prema intelektualnom vlasništvu, procesima kreativnog rada i dosega uloženog truda u društvu, ali i uvođenje politika koje će podržati razvoj i samoodrživost domaćeg stvaralaštva, kao i položaj i status samostalnih umetnika, zaključak je panela „Domaće muzičko stvaralaštvo“ koji je održan u Privrednoj komori Srbije (PКS), u organizaciji Udruženja za kreativnu industriju.
  26-09-2022 | 10:55 | Autor/Izvor: Naxi media-panel Domaće muzičko stvaralaštvo promo

  Foto: Naxi media

   

  Pomenuti panel, jedan je u nizu u okviru serije diskusija pod nazivom „Izazovi kreativne industrije“, posebno se bavio problemima i izazovima Domaćeg muzičkog stvaralaštva (DMS). Učesnici su predložili definiciju DMS koja podrazumeva da je Domaće muzičko stvaralaštvo ono koje je komponovao državljanin Srbije i u čijem stvaranju je učestvovalo bar još dvoje naših državljana iz neke od kategorija: tekstopisac, aranžer, izvođač, produkcija.  (Foto: Naxi media)

  Moderator panela je bila Ana Stanić, predsednica Grupacije muzičkih izvođača i muzičkih autora u PКS, a u diskusiji su učestvovali Maja Rakovic, potpredsednica Grupacije radiodifuzije u PКS i vlasnica Naxi radija, Željko Vasić, predstavnik Udruženja kompozitora Srbije, Dejan Manojlović, direktor SOКOJ-a i Rodoljub Stojanović, zamenik predsednika Grupacije muzičke industrije PКS.

  „Za dostizanje samoodrživosti muzičke industrije Srbije prvo se mora promeniti odnos prema prisutnosti DMS u medijima, sa posebnim osvrtom ka novijem sadržaju kako bi se održavala zdrava unutrašnja konkurencija, moraju se uvesti minimalne kvote emitovanja domaćeg muzičkog stvaralaštva za javne servise, kao i zakonske obaveze za raspodelu javnih sredstava i dobara tako da se zaštiti ovaj vid kreativnog rada, a neophodno je raditi i na otvaranju muzičkog centra Srbije koji bi promovisao razvoj domaće muzičke industrije u zemlji i svetu“, saglasni su učesnici panela.  (Foto: Naxi media)

  Prioritet organizacije panela posvećenih kreativnoj industriji, kako je istaknuto u PКS, jeste da se rasvetle i jasno predstave problemi koje stvara piraterija – krađa proizvoda stvaralaštva, zatim nedovoljna svest o podržavanju domaćeg stvaralaštva i spora izmena zakona i poreskih politika. Za dostizanje ovih ciljeva neophodna je saradnja sa institucijama Republike Srbije, ministarstvima nadležnim za kulturu, obrazovanje, privredu i finansije. Potrebna je i podrška svih reprezentativnih udruženja, kao i mobilizacija svih izvođača i autora za podršku regulisanja poslovanja. Кulturna dobra i servisi obuhvataju vrednosti, identitet i značenja koja prevazilaze njihovu striktno komercijalnu vrednost i kao takva su obuhvaćena UNESCO-vom konvencijom o zaštiti i promociji različitosti kulturnog izraza.


  Udruženje za kreativnu industriju PКS okuplja preko 4000 preduzeća, više od 8000 preduzetnika, dok ukupan broj pravnih subjekata u kreativnoj industriji prevazilazi 21 000. Samo kinematografija zapošljava i upošljava preko 20 000 ljudi. Кreativna industrija svojim dobrim funkcionisanjem preliva prihode i na druge industrijske grane i u državni budžet, promoviše zemlju i održava kulturni identitet i prevazilaženje izazova sa kojima se susreće kreativna industrija od velike je opšte važnosti.

 • Pročitajte i...
  RAB Održani 27. Radio dani: U fokusu platforme i programski sadržaj

  Sa puno novih znanja, ideja i pozitivne energije završeni su 27. Radio dani RAB SRBIJA, koji su od 12. do 14. maja održani u hotelu ,,Mona Plaza Zlatibor”.

  Jelena Tomašević Jelena Tomašević je pobednica Beogradskog proleća!

  U subotu, 20. aprila održano je Beogradsko proleće, prestižni muzički festival. Publika je odlučila da prvo mesto pripadne Jeleni Tomašević i pesmi "Veruj mi da verujem", drugo mesto osvojila je Vanna sa kompozicijom "Iz inata", dok je treće mesto pripalo Ekstra Neni i numeri "Priča o meni".

  Beogradsko proleće Festival koji donosi radost: Druženje sa izvođačima BEOGRADSKOG PROLEĆA

  Umetnička direktorka Beogradskog proleća Maja Rakovic istakla je juče, na druženju izvođača pred početak festivala u MTS dvorani, da ta manifestacija "treba da donese radost" i izrazila uverenje da će tako i da bude.

  Beogradsko proleće 2024.godine: Izabrano 19 učesnika Beogradsko proleće 2024.godine: Izabrano 19 učesnika

  Danas je u 13h u klubu Lisabon, u mts Dvorani održana press konferencija povodom održavanja ovogodišnjeg festivala „Beogradsko proleće“. Tom prilikom saopštena su imena izvođača, koji će zahvaljući izboru Selekcione komisije učestvovati na takmičenju za prestižnu statuu Beogradskog proleća.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: