Hleb sa uskršnjim jajima

Napravite uskršnji hleb brzo i lako.

06-06-2015

|

11:51

Napravite uskršnji hleb brzo i lako. 

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 9.4.2014. - 15:00:00

Hleb sa uskršnjim jajima
(Foto: Bigstockphoto/bhofack22)

Sastojci: 
- 1 kg brašna 
- 2 kašičice soli 
- 4 kašika šećera 
- 1 (manje) pakovanje svežeg kvasca 
- 2 jajeta
- 7.5 dclmleka 
- 1 kašikica ulja 
- 1 žumance za premazivanje 
- kuvana (može i ofarbana) jaja
Priprema: Kvasac se, uz 1 kašikicu šećera, prelije sa 1 dcl mleka. U brašno se doda so, šećer, jaja, ulje, kvasac kad uskisne i zamesi se mlekom (količina ne mora biti nužno koliko je napisano, već se određuje "pod rukom").Testo treba da bude srednje mekano, kao i za ostala kisela testa. Prekriveno lanenom krpom stoji dok ne uskisne.Premesi se dva, tri puta. U kalupe (namazane margarinom i pobrašnjene) željene veličine stavi se odgovarajuća količina testa. Jedan deo testa se ostavi za ukrašavanje. Kada se ukrasi, ubace se kuvana jaja na željena mesta, premaže se jajetom, ostavi da odstoji 10 minuta i stavi se peći na 200°C dok ne porumeni.