Grožđe: Izvrstan ukus zdravlja
Pred nama je nova sezona jedne od najstarijih kultivisanih biljaka koja osim neverovatnim ukusom zrači i obiljem vitamina koji su važni za izmenu ugljenih hidrata i povoljnu utiču na nervni sistem. Ove jeseni svakog trenutka uživajte u gražđu.
05-06-2015
|14:57
Pred nama je godišnje doba u kome možemo uživati u jednoj od najstarijih kultivisanih biljaka - Grožđu. Osim neverovatnim ukusom, grožđe zrači i obiljem vitamina koji su važni za izmenu ugljenih hidrata i povoljno utiču na nervni sistem. Ove jeseni svakog trenutka uživajte u grožđu!
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 2.9.2013. - 17:00:00
(Foto: tasty-dishes)
Grožđe sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, mangan, natrijum, bakar, cink i gvožđe. Sok od grožđa je bogat vitaminima A, B i C. Sto grama svežeg grožđa sadrži samo 69 kalorija, 0,72 grama proteina, neznatno malo masti i čak dijetetskih 15,48 grama grožđanog šećera.
Konzumacija grožđa poboljšava protok krvi, sprečava nakupljanje holesterola, poboljšava rad srca i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Crveno grožđe sadrži gvožđe i bakar - minerale važne za stvaranje crvenih krvnih ćelija i sintezu hemoglobina. Zbog toga se preporučuje anemičnim i svima koji se oporavljaju nakon operacija ili povreda. 
(Foto: wallpaperskd)
Ovo voće normalizuje rad creva, bubrega i jača imunitet. Šećer iz grožđa preporučljiv je svima koji su izloženi fizičkim i psihičkim naporima. Crno grožđe sadrži pigment antocijanin koji deluje kao jak antioksidans.
Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san. Belo grožđe sadrži 20% šećera te obiluje kalijumom i kalcijumom. ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima.