Grčka pita od sira - Tiropita

Ukoliko i u vama pomisao na fetu i testo budi želju za hranom, uživaćete u ovom fanstastičnom grčkom receptu.

04-06-2015

|

11:21

Ukoliko i u vama pomisao na fetu i testo budi želju za hranom, uživaćete u ovom fanstastičnom grčkom receptu.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 31.7.2014. - 10:00:00

Grčka pita od sira - Tiropita
(Foto: bigstockphoto/badmanproduction)

Sastojci:
 - 6 kom kora za savijaču
 - 150ml mineralne vode
 - maslinovo ulje
Fil 1
 - 200g feta sira
 - 150g krem sira
 - 1 kašičica sveže mlevenog bibera
Fil 2
 - 300ml grčkog jogurta
 - 2 jaja
 - 1/2 kašičice soli
Priprema:  Četvrtasti pleh premazati maslinovim uljem. Zagrejati rernu na 180 C. U jednu posudu izmrviti feta sir, dodati krem sir i dobro pobiberiti, pa sve pomešati. U drugu činiju dodati jogurt, jaja i so i sve izmešati. U pleh staviti vodoravno jednu koru s time da krajevi kore vise izvan tiganja. Premazati uljem i na to staviti jos jednu koru. Dno premazati sa pola količine smese jogurta. Na to staviti 3. koru. Poprskati uljem i dodati pola smese sa sirom i premazati u tankom sloju. Dodati 4. koru, pa premazati sa ostatkom smese jogurta, onda 5. koru i premazati sa ostatkom smese sira. Dodati 6. koru, premazati uljem pa saviti krajeve da se cela pita pokrije. Poprskati uljem svaki deo izmedu kora. Sada krajeve ostalih kora koje vise izvan tave presaviti na unutra, ne zaboravite premazati uljem. Na kraju zadnji deo nauljiti i ostaviti da se peče 30 minuta. Izvaditi, ostaviti da odmara 5 minuta i onda zaliti sa mineralnom vodom.