Slušate: Jutro uz Svetu Stefanovića

Pesma: Zana - Vojna pošta

Jutro uz Svetu Stefanovića
Naxi Radio
 • Poslednjih 5 pesama
  1. Zana - Vojna pošta
  2. Azra - Mokre ulice
  3. Severina - Dobrodosao u klub
  4. Djavoli - Ostani uz mene
  5. Željko Vasić - Na Pola Metra
 • Beograd Uzivo
 • Delta city
 • Propuštene emisije
  Ostale emisije
  1. Žika Zana - Sreda - Mojih 50
  2. 21. septembar - 1 - Dodir noći
  3. 21. septembar - 2 - Dodir noći
  4. 21. septembar - 3 - Dodir noći
  5. Žika Zana - Utorak - Mojih 50
 • Preporučujemo
  Domaće knedle sa šljivama Domaće knedle sa šljivama

  Ukusna poslastica kojom dočekujemo jesen.

 • Naxi aplikacija radio 2
 • Zdravlje
  Vežbe za zategnute butine Vežbe za zategnute butine

  Regija zadnjice i butina, u zavisnosti od građe, može predstavljati deo gde se skupljaju masne naslage, pa ukoliko želite da zategnete mišiće nogu, zadnjice i butina, započnite svakodnevnu seriju vežbi koje vas mogu dovesti do zapaženog rezultata.

  Napravite prirodnu tečnost za ispiranje usta Napravite prirodnu tečnost za ispiranje usta

  Tečnost za ispiranje usta, pored upotrebe paste za zube i konca, kompletira negu zuba i usne duplje. Upotreba tečnosti za usta dodatno štiti od nastanka karijesa i lošeg zadaha, a ovu tečnost možete napraviti u domaćoj radinosti.

 • Kursna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
  EUR 116.75 117.58 118.40
  CHF 107.66 108.41 109.17
  USD 99.57 100.27 100.97
 • Povezani članci
 • Godišnjica odlaska vanserijske umetničke heroine : Nagrada „Darinka Matić Marović“

  Darinka Matić Marović (06.02.1937-15.07.2020) bila je dama svetske slave. Umetnica, dirigentkinja, profesorka, prva žena dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, prva žena rektor u pet mandata Univerziteta umetnosti u Beogradu. Određena, britka, fokusirana, nepokolebljiva, emotivna, snažna u nastupu, nežna u srcu – ostala je stožer domaće kulture i umetnosti i postavila visoke standarde novim generacijama umetnica i umetnika.
  15-07-2021 | 14:14 | Autor/Izvor: Naxi media-Fakulet muzičke umetnosti PR-Marija M. Karan

  Foto: Bigstockphoto-Alex Staroseltsev

   

  U čast Darinke Matić Marović, naše Dare, respektabilni festival KotorArt - Don Brankovi dani muzike uspostavio je značajnu bijenalnu nagradu sa njenim imenom, koja će biti dodeljivana istaknutim umetnicama za dela ili ostvarenja koja predstavljaju izuzetan doprinos razvoju muzičke umetnosti na Ex-Yu prostoru, kao i za ženske stvaraoce poreklom sa ovog prostora.

  Ova nadaleko poznata Bokeljka zračila je mediteranskim duhom i energijom. Od malena multitalentovana, te i vrsna sportistkinja (gimnastika, veslanje, streljaštvo, ali i prvakinja Crne Gore u plivanju!) Darinka se koncentrisala na muzičku umetnost. Prve muzičke korake pravi u Kotoru, dok studije nastavlja na Muzičkoj Akademiji u Beogradu. Došla je, zasenila – i tu zauvek ostala. Višestruko talentovana, ambiciozna i vredna, nikada ne gubeći smisao za humor i osvajajući sve svojim šarmom, Darinka je sticala brojna umetnička iskustva. Prvo kao saradnik u prestižnoj beogradskoj baletskoj školi „Lujo Davičo", potom profesor u srednjoj muzičkoj školi „Stanković“, a uz to i kao solistkinja, plesačica i pevačica u reprezentativnom kulturno umetničkom društvu „Branko Krsmanović". U plesačkim analima, u svetskim okvirima, zauvek ostaju zapisane njene solo bravure, ali i dua sa čuvenim Milanom Bosiljčićem Belim.

  Dara je pre svega bila Žena Muzike. I na pomen njenog imena momentalno se vezuju tri muzičke institucije – Akademski horovi Collegium Musicum i „Obilić“, kao i Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu.


  Najbolje, vokalno najtalentovanije, najlepše i najpristojnije studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti bile su i ostale lična karta hora Collegium Musicum i naš ponos širom sveta. Pored muzičkih veština, Darinka je svoje „djevojke“ učila i životu, izgrađivala ih, jačala i kroz svoj primer postavljala visoke standarde muzičkog izraza, a i ponašanja i delovanja. Darinku je ispred Collegium Musicum – a nasledila upravo jedna od njih, dirigent i vanredni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, doktor umetnosti Dragana V. Jovanović. Sa ansamblom „Obilić“ Darinka je održala na desetine hiljada koncerata širom sveta, a o tome koliko je imala uticaja na stotine, pa i hiljade članova ovog hora mogli bi se napisati tomovi i tomovi romana. Za pomen nagrada i priznanja koje je dobijala širom planete sa pomenuta dva ansambla bile bi takođe potrebne stranice i stranice... U analima umetničke muzike svakako ostaju i njene impresivne izvedbe velikih vokalno instrumentalnih dela poput Karmine Burane Karla Orfa.

  Darinka je bila naša....a kada to kažemo, mislimo zaista na ceo region. Pored predanosti Univerzitetu umetnosti i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, bila je uvaženi profesor na Muzičkoj akademiji u Podgorici i Cetinju (Crna Gora) gde je dobitnik i počasnog doktorata i Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (Bosna i Hercegovina).

  Kao posvećeni profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu iza sebe ostavlja verovatno svoj najveći amanet – generacije uspešnih dirigentkinja i dirigenata, onih koji nadalje pomeraju umetničke granice svojim delovanjem i angažovanjem, negujući na taj način duh Darinke Matić Marović. A ona je svojim zalaganjem i realizovanjem bezkompromisnih vizija doprinela afirmisanju, visokom pozicioniranju, uticaju i ugledu Fakulteta na kojem je radila, ali i kompletnog Univerziteta umetnosti.

  Hrizmatična, prelepa, uvek perfektno stilizovana, skoro 50 godina obasjavala je svojom svetlošću domaće i svetske pozornice i postavljala visoke umetničke i pedagoške standarde. Za života, srećom, bila je i dobitnica važnih priznanja: Vukove nagrade, Oktobarske nagrade grada Beograda, Velike plakete sa poveljom Univerziteta umetnosti, Nagradom za životno delo Udruženja muzičkih pedagoga Srbije, Nagradom za životno delo Udruženja muzičkih umetnika Srbije i dr. Ipak, njena suštinska nagrada i celoživotna podrška bio je profesor književnosti Branislav Matić. I bilo da ste imali tu čast i privilegiju da poznajete lično Darinku Matić Marović ili je posmatrate iz publike – dotaknuti ste božanskim dodirom te umetničke heorine i legende našeg doba.

  U čast Darinke Matić Marović, naše Dare, respektabilni festival KotorArt - Don Brankovi dani muzike uspostavio je značajnu bijenalnu nagradu sa njenim imenom, koja će biti dodeljivana istaknutim umetnicama za dela ili ostvarenja koja predstavljaju izuzetan doprinos razvoju muzičke umetnosti na Ex-Yu prostoru, kao i za ženske stvaraoce poreklom sa ovog prostora. Međunarodni žiri koji čine renomirane muzičke umetnice odlučuje o dodeli nagrade. Ove godine, Darinka se sigurno osmehuje i aminuje odluku – dobitnica je doktorka umetnosti, profesorka Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i dirigentkinja hora Collegium Musicum Dragana V. Jovanović:

  „Pre svega, želim da se zahvalim uvaženim članovima žirija na ovoj izvanrednoj nagradi koju sam dobila. Ja iznova i iznova volim da slušam o mojoj profesorki Darinki Matić Marović, nikada mi toga nije dosta, a moram da kažem da o jednom delu te njene grandiozne karijere mogu i sama da svedočim jer sam u njenoj neposrednoj blizini provela punih 25 godina. Čast mi je da mi je Darinka Matić Marović bila profesor, mentor, prijatelj i zapravo – mnogo više od toga. Dara je bila osoba sa kojom sam proživela život koji je postao – jedan veliki događaj. Nasledstvo koje sam od nje dobila se ogleda u specifičnom odnosu prema umetnosti, radu, struci, saradnicima, ali i u odnosu prema mnogim drugim životnim okolnostima i odlukama koje sam donosila i koje ću tek donositi. Veličina Darinke Matić Marović je u tome što je ona to nasledstvo podarila mnogima. Kada mislim o Dari, a molim Vas da mi ne zamerite na ovom ličnom tonu u mom obraćanju, mislim na tu njenu izvanrednu energiju, posvećenost, snagu kojima je uspela da načini fantastične iskorake u umetničkoj i društvenoj sredini ovog regiona. Fascinirana sam njenom moći da dodirne tolike ljudske živote. Dodir, to je ono što sve više cenimo, pogotovo u ovim teškim vremenima kada je distanca postala naša stvarnost – i zbog toga, a u ime svih onih koje je Darinka Matić Marović dodirnula, nagradila svojim dodirom i svojim sjajem, ja se uz duboko poštovanje zahvaljujem festivalu Kotor Art što je oformio nagradu pod imenom „Darinka Matić Marović“ jer je na taj način omogućio da taj dodir traje. Neka Vam je dugovečan festival i neka ime Darinke Matić Marović još dugo odjekuje njenim Kotorom i svim onim prostorima gde su ljudi koje je ona dodirnula – njeni učenici i učenici njenih učenika, u koje sam sigurna da je ona ugradila sebe.“ 

   
  Pogledajte kako je proteklo uručenje nagrade. 

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: