Gde možete popiti najbolji čaj i kafu na svetu
Kada putujete svetom nikako nemojte nakon obilnog obroka preskočiti lokalno toplo piće. Ulični kafići su najbolja mesta za degustaciju tradicionalnih čajeva i kafa zato ih nikako nemojte zaobići.
06-06-2015
|01:39
Kada putujete svetom nikako nemojte nakon obilnog obroka preskočiti lokalno toplo piće. Ulični kafići su najbolja mesta za degustaciju tradicionalnih čajeva i kafa zato ih nikako nemojte zaobići.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 29.1.2014. - 17:00:00
(Foto: pbs)
U nastavku vam predstavljamo top 5 toplih napitaka:
1. Tradicionalni kineski čaj
Nakon obline kineske gozbe svakako nemojte propustiti da popijete šoljicu kineskog čaja koji igra veliku ulogu u samoj istoriji Kine. Prilika za pravu degustaciju najlakše će vam se ukazati ako prisustvujete ceremoniji čaja ("tea tasting session")uz njihove stručnjake za pripremu koja je neizbežan deo kineske tradicije. Ipak, ako želite samo probati čaj, to možete učiniti i u uličnim kafićima.
P.S. Vrući jasminov čaj tokom obroka u kineskom restoranu neverojatno će ublažiti žeđ i napraviti podlogu u želucu koja neće hrani dozvoliti da teško padne.
(Foto: chinatourguide)
2. "Chai" u Indiji
Formula je jednostavna: crni čaj jakog ukusa sa punomasnim mlekom i većom količinom šećera. Zvuči kao savršeni recept za idealan čaj i pomalo podseća na desert. Na ulicama Indije on je ključni deo ponude – sipa se sa visine kako bi se na vrhu napravila gusta pena, a servira se u malenim glinenim šoljicama koje se nakon korištenja bacaju na pod (neki kažu za sreću).
P.S. Najbolji chai naći ćete u Kolkati.
(Foto: seattletimes/Erika Schultz/The Seattle Times)
3. "Yerba Mate" u Argentini i Urugvaju
"Yerba Mate" čudan je vruć napitak koji se ispija u hektolitrima svakoga dana u domovima, parkovima, kafićima Argentine i Urugvaja u popodnevnim satima koji služe za odmor. Pije se pomoću metalne slamke iz šoljice koja je izrađena od tikve i metala. Sam napitak nije komplikovan – suvi listovi bilja se poslažu na dno šoljice i preliju vrelom vodom. Gotovo da ne postoji Argentinac koji ne poseduje svoju šoljicu za "Yerba Mate-u".
P.S. Ovaj je napitak popularan i kao ledeni čaj, a piju ga i stanovnici Paragvaja, Brazila i Bolivije.
(Foto: guayaki)
4. Kafa u Etiopiji
Sama kafa dobila je ime po pokrajni u Etiopiji odakle i izvorno potiče. Etiopljani jedni su od najvećih proizvođača, ali i potrošača kafe. Gotovo da nema dela dana kada oni ne ispijaju svoju tradicionalnu kafu. U tu su tradiciju uključene sve generacije od 5 do 105 i nema stanovnika koji vam ne bi znao pripremiti etiopijsku kafu koja podseća na nama poznatu tursku kafu.
P.S. Zrna kafe pomešana sa životinjskom masti jedan je od najboljih stimulansa na svetu. Ako planirate put u Etiopiju budite sigurni da će vam to biti putovanje sa najvećim brojem ispijanja kafe u vašem životu.
5. KaFa u Vijetnamu
Vijetnamska se kafa veoma razlikuje od Etiopijske, a razlog tome je francuski uticaj na samu tradiciju. Pije se topla ili hladna jaka crna kafa sa zaslađenim kondenziranim mlekom pomoću posebnih posuda i šoljica. A ukus je sličan čokoladnoj torti – kremast i sladak!
P.S. Vijetnamska kafa jedan je od najboljih prirodnih energetskih napitaka na svetu!
(Foto: hanway)