-
Poslednjih 5 pesama
- Gibonni - Posoljeni Zrak
- Tony Cetinski - Cuvam Ljubav
- Tony Cetinski - Vjera Nevjera
- Ana Stanić - Sama
- Ana Stanić - Molila sam andjele
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Recept za slanu rozen tortu
Predstavljamo vam proveren recept za ubedljivo najtraženiji slani kolač na internetu.
Šarena pita od povrća i jaja
Donosimo vam recept za jelo sa jajima koje se izuzetno brzo priprema i istovremeno je jako zdravo.
-
Zdravlje
Sezona prehlada: Trikovi da brzo otpušite nos
Kada sluz ne može da iscuri iz šupljine zbog začepljenja, sinusi nabubre i u njima se stvara pritisak.
Šta veći unos šećera može da uradi vašem telu?
Većina nas zna da unos prevelike količine šećera, nije dobar za naše zdravlje, ali da li znamo koje su to konkretne posledice do kojih može da dovede preterana konzumacija?
-
-
Putovanja
Šarm Edinburga: Magični biser Škotske
Edinburg, glavni grad Škotske, nije samo destinacija, već pravo putovanje kroz vreme i kulturu.
Sledeće godine zaploviće zvanično najveći kruzer na svetu
Najveći kruzer na svetu, pet puta je veći od legendarnog Titanika, a vest je da je u poslednjoj fazi priprema u brodogradilištu u Finskoj.
-
Preporučujemo
Najlakši način da otpušite sudoperu: Potrebna su vam samo dva proizvoda
Pre nego što se upustite u avanturu sa skupim i jakim hemikalijama, isprobajte jeftina i prirodna rešenja.
Koliko bi često trebalo da perete pidžamu ako ne želite da postane leglo bakterija?
Pidžame lako mogu da postanu leglo bakterija, a mnogi od nas nisu svesni ove činjenice.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 123.16 124.03 124.90 USD 107.87 108.63 109.39
-
Evo zašto ovsena kaša treba da bude jutarnji obrok broj jedan
Pored toga što je dobra za srce, meta-analiza iz 2021. godine potvrdila je da je konzumiranje više od 5,7 grama ove kaše dnevno povezano sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.
01-11-2023 | 09:37 | Autor/Izvor: Naxi media, Today
Foto: Bigstock, BondDLegion
Iako većina ljudi generalno zna da je ovas zdrav, ne znaju svi tačno šta ovo celo zrno sadrži i zašto je dobro za organizam. Naime, ovsena kaša je veoma dobar izvor vlakana, posebno beta glukana i vlakana za koja se pokazalo da snižavaju holesterol, a bogata je i vitaminima, mineralima i antioksidansima, a osim što je izdašna i zasitna, ima i nutritivnu vrednost. Takođe, ovas je odlična hrana za srce i odličan je dodatak ishrani.
Započinjanje dana sa činijom ovsenih pahuljica će učiniti mnogo toga za vaše zdravlje. Ovas je korisna žitarica za zdravlje srca, zatim za preveciju dijabetesa tipa 2 i zdravlje creva, i iako ga mnogi povezuju sa ugljenim hidratima, sadrži i proteine, masti, vlakna, vitamine, minerale i fenole (biljna jedinjenja). Pored toga, ovas je pristupačan i široko dostupan, a najpoznatiji je po svojim sposobnostima u borbi protiv holesterola. Veliki broj dokaza sugeriše da, zbog vlakana koje sadrži, nazvanih beta-glukan, redovna konzumacija ovsa može smanjiti holesterol. Ovo se dešava zato što rastvorljiva vlakna šalju poruku jetri da izvuče LDL, ili loš holesterol, iz krvi, vezuje se za njega i izlučuje ga fecesom zajedno sa vlaknima. Pored toga, opservaciona studija na 50.000 odraslih Danskih otkrila je da je redovna konzumacija raži i ovsa povezana sa manjim rizikom od srčanog udara.
Osim toga, pokazalo se da ovas smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, a to je potvrđeno meta-analizom iz 2021. objavljenom u časopisu Nutrients, u kojoj se navodi da je konzumiranje više od 5,7 grama zobi dnevno povezano sa nižim rizik od dijabetesa tipa 2. 2. Standardna veličina porcije je 40 grama ili pola šolje, tako da je samo jedna porcija ovsene kaše dnevno dovoljna da potencijalno spreči dijabetes.Konačno, ovsena kaša je dobar izvor vlakana, koja su neophodna za održavanje redovne ishrane i sprečavanje zatvora. Unos vlakana je takođe neophodan za dobro zdravlje creva.
Verovatno ste čuli da su neke kaše zdravije od drugih ili da instant kaše nisu bap dobar izbor, ali ove tvrdnje ne mogu da budu dalje od istine. Verovali ili ne, sve sorte imaju isti nutritivni profil po gramu. Količina hranljivih materija u ovsu se menja samo kada mu se dodaju drugi sastojci, poput voća, orašastih plodova ili šećera, piše Today. -
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: