
Evo zašto ovsena kaša treba da bude jutarnji obrok broj jedan
Pored toga što je dobra za srce, meta-analiza iz 2021. godine potvrdila je da je konzumiranje više od 5,7 grama ove kaše dnevno povezano sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.
01-11-2023
|09:37
|Autor / Izvor: Naxi media, Today

Iako većina ljudi generalno zna da je ovas zdrav, ne znaju svi tačno šta ovo celo zrno sadrži i zašto je dobro za organizam. Naime, ovsena kaša je veoma dobar izvor vlakana, posebno beta glukana i vlakana za koja se pokazalo da snižavaju holesterol, a bogata je i vitaminima, mineralima i antioksidansima, a osim što je izdašna i zasitna, ima i nutritivnu vrednost. Takođe, ovas je odlična hrana za srce i odličan je dodatak ishrani.
Započinjanje dana sa činijom ovsenih pahuljica će učiniti mnogo toga za vaše zdravlje. Ovas je korisna žitarica za zdravlje srca, zatim za preveciju dijabetesa tipa 2 i zdravlje creva, i iako ga mnogi povezuju sa ugljenim hidratima, sadrži i proteine, masti, vlakna, vitamine, minerale i fenole (biljna jedinjenja). Pored toga, ovas je pristupačan i široko dostupan, a najpoznatiji je po svojim sposobnostima u borbi protiv holesterola. Veliki broj dokaza sugeriše da, zbog vlakana koje sadrži, nazvanih beta-glukan, redovna konzumacija ovsa može smanjiti holesterol. Ovo se dešava zato što rastvorljiva vlakna šalju poruku jetri da izvuče LDL, ili loš holesterol, iz krvi, vezuje se za njega i izlučuje ga fecesom zajedno sa vlaknima. Pored toga, opservaciona studija na 50.000 odraslih Danskih otkrila je da je redovna konzumacija raži i ovsa povezana sa manjim rizikom od srčanog udara.
Osim toga, pokazalo se da ovas smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, a to je potvrđeno meta-analizom iz 2021. objavljenom u časopisu Nutrients, u kojoj se navodi da je konzumiranje više od 5,7 grama zobi dnevno povezano sa nižim rizik od dijabetesa tipa 2. 2. Standardna veličina porcije je 40 grama ili pola šolje, tako da je samo jedna porcija ovsene kaše dnevno dovoljna da potencijalno spreči dijabetes.
Konačno, ovsena kaša je dobar izvor vlakana, koja su neophodna za održavanje redovne ishrane i sprečavanje zatvora. Unos vlakana je takođe neophodan za dobro zdravlje creva.
Verovatno ste čuli da su neke kaše zdravije od drugih ili da instant kaše nisu bap dobar izbor, ali ove tvrdnje ne mogu da budu dalje od istine. Verovali ili ne, sve sorte imaju isti nutritivni profil po gramu. Količina hranljivih materija u ovsu se menja samo kada mu se dodaju drugi sastojci, poput voća, orašastih plodova ili šećera, piše Today.