Esterhazi torta
Recept originalne torte je zauvek ostao tajna, pa svaka poslastičarnica danas pravi svoju verziju slavne torte, i svoj recept ljubomorno čuva. Ovo je jedna verzija u kojoj će uživati svi koji je probaju.
03-06-2015
|14:36
Recept originalne torte je zauvek ostao tajna, pa svaka poslastičarnica danas pravi svoju verziju slavne torte, i svoj recept ljubomorno čuva. Ovo je jedna verzija u kojoj će uživati svi koji je probaju.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 26.3.2014. - 17:05:00
(Foto: geniusbook)
Sastojci za testo:
- 3 belanca
- 150 g šećera
- 75 g lešnika
- 2 kašike brašna
- kašika gustina
- 1 dl vode
- malo soli
- kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 12 žumanaca
- 150 g šećera
- 1/2 dl svežeg soka od pomorandže
- kašika gustina
- 250 g putera
- 150 ml slatke pavlake
- 100 g bele čokolade
- 50 g crne čokolade
Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. Umutite belanca sa decilitrom vode i malo soli, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrstu smesu. Umešajte brašno, gustin, prašak za pecivo i pečene mlevene lešnike. Polako ih sjedinite sa smesom od belanaca. Sipajte u podmazan pleh i sve četiri kore pecite po 25 minuta.
U međuvremenu na pari 30 minuta kuvajte krem od žumanaca i šećera, pa dodajte gustin i sok od svježe ceđene pomorandže. Fil ohladite, dodajte mu penasto umućen puter, sjedinite ga sa kremom od žumanaca. Dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku, pa time filujte sve kore, a preostalim kremom premažite tortu.
Sa strane obložite izdrobljenim karamelizovanim šećerom, pomešan sa mlevenim lešnicima. Odozgo, na krugu od bele čokolade uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite „Esterhazi šaru“.