Engleska pita sa prazilukom
Interesantan recept za sve vas koji volite testo, a volite i da eksperimentišete u kuhinji.
05-08-2024
|12:12
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
2 praziluka, oprana i isečena na kolutiće
1 crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
200 g svežih pečuraka, isečenih na kriške
100 g putera
2 kašike brašna
500 ml mleka
1 kašika senfa
100 g rendanog čedar sira
1 kašika seckanog svežeg peršuna
So i biber po ukusu
1 pakovanje lisnatog testa (oko 250 g)
1 jaje, umućeno
Priprema:
U velikom tiganju rastopite 50 g putera na srednjoj vatri. Dodajte praziluk i crni luk, i pržite dok ne postanu mekani i prozirni, oko 5-7 minuta. Dodajte beli luk i pečurke, pa nastavite da pržite dok pečurke ne omekšaju i puste tečnost, još oko 5 minuta. Dodajte preostali puter u tiganj. Kada se rastopi, dodajte brašno i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Polako sipajte mleko, neprestano mešajući, dok se smesa ne zgusne i postane kremasta. Dodajte senf, rendani čedar sir i seckani peršun. Mešajte dok se sir ne istopi i sve se dobro sjedini . Začinite solju i biberom po ukusu. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
U međuvremenu, zagrejte rernu na 200°C. Lisnato testo razvijte na blago pobrašnjenoj površini, ako već nije razvučeno. Položite testo u okrugli pleh za pečenje (prečnika oko 23 cm), ostavljajući ivice testa da vise preko ivica pleha. Izbockajte dno testa viljuškom nekoliko puta da se ne bi dizalo tokom pečenja.
Sipajte nadev od praziluka i pečuraka u pripremljenu koru. Preklopite ivice testa preko nadeva, ostavljajući središnji deo nepokriven. Premažite ivice testa umućenim jajetom za zlatnu i sjajnu koru. Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni 25-30 minuta, ili dok testo ne postane zlatno i hrskavo.
Poslužite toplu, uz svežu salatu ili neki drugi prilog po izboru.
PRIJATNO!