Dragana, Maja i Marija: Vino povezuje ljude i stvara neraskidive veze

05-06-2015

|

04:14

Vinarija Aleksić razlikuje se po mnogo čemu. Za sav uspeh i rad na polju proizvodnje vina zadužene su četiri žene. Dragana, Maja i Marija i tehnolog Jelena Živanović zajedničkim trudom i radom izborile su se za svoju poziciju na domaćem tržištu proizvodnje vina, a kako svako "vino priča svoju istoriju" poželeli smo da od ove tri sestre čujemo i njihovu. O porodičnoj tradiciji, izazovima sa kojima se svakodnevno susreću, školi vina, ali i interesantnim činjenicama o ovom "piću bogova" za Naxi portal govore Dragana, Maja i Marija.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 22.1.2015. - 10:00:00

Dragana, Maja i Marija: Vino povezuje ljude i stvara neraskidive veze
(Foto: Vinarija Aleksić promo)

Od Dalmacije do Vranja. Istorija vinarije Aleksić  vezuje se prvenstveno za porodičnu ljubav i tradiciju. Kada je Vama postalo jasno da želite da se bavite vinarstvom i upoznajete čari enologije?


Maja: Naš deda je doneo vino iz Dalmacije u Vranje ’90-ih godina. Kao deca smo se igrale "vinarki" sa njim svake godine ni ne sluteći kuda će nas to odvesti. Već tada je bilo očigledno da nosimo u sebi taj vinarski gen, koji je mene poveo da studira tehnologiju, a Draganu pak na ekonomiju, bez koje se u ovom poslu ne može. Marijino vreme tek dolazi. Kako smo odrastale tako je količina prozivedenog vina rasla iz godine u godinu, za naše potrebe, dok nismo shvatile da od vina možda može i da se živi. Tako je 2007. godine proizvedena prva količina vina za tržište. Od tada do danas smo kreirale 11 različitih vina, za svaki segment tržišta i količine rastu iz godine u godinu. Učimo i istražujemo svaki dan trudeći se da naša vina imaju specifičan i originalan karakter po kojem postaju prepoznatljiva u Srbiji i van njenih granica.

Ono što prvo privlači pažnju jeste činjenica da su za sadašnji uspeh i rad vinarije Aleksić zaslužne četiri žene. Budući da je Vinarstvo u Srbiji tokom poslednjih desetak godina doživelo vidan napredak, da li Vam je na početku bilo teško da se izborite za svoje mesto na tržištu?

Dragana:
Na početku je uvek teško. Vino je posebno zanimanje koje se uči celog života. Berba je samo jedna godišnje i sazrevanje vinara je zato dug proces za koji morate imati mnogo strpljenja i posvećenosti. Nama  je ovaj posao nešto najprirodnije što smo mogle raditi, ali nas tržište nije tako doživelo u prvi mah. "Žene i vino, ma hajte!", bili su najčešći komentari. Kako vreme prolazi komentara ove vrste ima sve manje, a i sve više žena se bavi vinom u našoj zemlji pa to postaje prirodno i drugima.

Dragana, Maja i Marija: Vino povezuje ljude i stvara neraskidive veze
(Foto: Vinarija Aleksić promo)

Galileo je svojevremeno rekao da je “Vino sunčeva svetlost zarobljena u vodi”, a Vi ste kao odredište za svoje vinograde našli podneblje “gde sunce prkosi zalasku”. Ko je zaslužan što se Vaš podrum vina nalazi upravo u Vranju?

Marija: Rođene smo u Vranju, pa je i logično da se poslom bavimo u svom gradu koji se nalazi u  rejonu koji ima fenomenalne uslove za sazrevanje grožđa i proizvodnju vina. I da smo birale gde ćemo, verovatno bi to bilo ovde.

Degustacija vina, obilazak vinograda, oadbir sorte grožđa…Poznato je da proizvodnja vina zahteva veliku požrtvovanost i rad. Kako izgleda jedan Vaš radni dan?

Maja: Rad se organizuje po sezonama. Kada se neguje vinograd i priprema berba, obilasci su gotovo svakodnevni i celodnevni. Lep je to posao, ali često vrlo neizvestan jer u mnogome zavisite od vremenskih prilika tokom sazrevanja na koje ne možete da utičete. Berba podrazumeva celodnevne aktivnosti u vinariji, od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati. Tokom čitave godine radimo na tržištu, obilazimo kupce, upoznajemo ih, družimo se. Putujemo i promovišemo naša vina i podneblje i van granica naše zemlje. Čak i odmore koristimo da u zgodnim prilikama otvorimo bocu našeg vina i predstavimo ljudima ko smo i šta radimo.

Podelite sa nama neku zanimljivu činjenicu o vinu, za koju verujete da mnogi ne znaju. 

Dragana: Teško je reći šta ko zna, a šta ne (smeh). Ali ono što je nas kupilo kod vina od rane mladosti jeste da vino povezuje ljude i stvara neraskidive veze za ceo život što smo i pokazale sa našim novim vinom Kardaš limted iz berbe 2011. Kažu da vino neće lošeg čoveka pa imamo sreću da stalno upoznajemo nove dobre ljude.

(Foto: Vinarija Aleksić promo)
(Foto: Vinarija Aleksić promo)

Po čemu je Vaša vinarija najpoznatija? Šta je ono što toplo preporučujete i predstavlajte kao delicatess Vaše proizvodnje?

Maja: Teško je izdvojiti jedno vino, zaista. Ono što još uvek najviše intrigira jeste da vinairju vode mlade žene uz pomoće žene tehnologa. Mislimo da sve zajedno dajemo jedan originalan pečat našim vinima, od imena, preko izgleda i konačno ukusa samih vina. 

Prošle godine bilo je reči o osnivanju  škole vina.  Da li su ti planovi realizovani, i ukoliko jesu, recite mi malo više o ideji  i konceptu škole?

Dragana: Ideja je realizovana. Nekoliko puta godišnje organizujemo uz pomoć Đurđe Katić, potpredsednice Udruženja somelijea Srbije SERSA,  i taj trend ćemo nastaviti i u budućnosti. Uglavnom je škola jednodnevna, gde se polaznici uvode u svet vina. Učimo ih osnovnim stvarima o vinu, sortama grožđa... Iz koje čaše se služi koje vino, kako upariti vino I hranu. Približava im se I tehnološki proces. Pričamo o zabludama koje se vezuju za vino, o vinskom bon tonu, kako biti dobar domaćin u kućnim uslovima, a šta sa druge strane očekivati u restoranu.Kao I u svakoj školi, I u našoj se na karju predavanja radi test. 

U organizaciji specijalizovanog vinskog magazina Vino&Fino osvojili ste Nagradu za vinariju 2014. Godine. Kako posmatrate na ovo priznanje?

Maja: Od početka radimo vrlo ozbiljno i kada taj rad prepoznaju i drugi onda vam je to svojevrsno priznanje da ste na dobrom putu. Ovo nam je samo dodatna motivacija da idemo dalje i budemo još bolje.

(Foto: Vinarija Aleksić promo)
(Foto: Vinarija Aleksić promo)

Neretko uniosite novine u način poslovanja, a ono što mi je posebno privuklo pažnju jeste usluga da kupci sami mogu da kreiraju etiketu. Ko je zadužen za kreativne ideje ili sve odluke donosite zajedno? Da li postoji podela obaveza kao takvog?

Maja: Ideja o etiketi za kupce je dala odlične rezultate i interesovanja ima sve više. Svi žele vino sa svojim pečatom, a  mi im to i omogućavamo. Što se više širi priča o persnoalizivanoj etiketi, sve je više različitih ideja i od samih kupaca. Tako da smo do sada imali I prosidbe, izvinjenja, rodjenja deteta, kao i standardnih poslovnih primera. Redovno pričamo sve zajedno o novim idejama, uz vino naravno. Iza nas su sati i dani crtanja, pisanja, osmišljavanja dizajna koji svoj finalan oblik dobije u rukama našeg dizajnera.Vino je poseban medijum za kreativu i bez njega bi sve bilo drugačije i manje zanimljivio duboko verujemo. Zavisno od perioda godine i aktivnosti koje su pred nama delimo i poslove. 

Vi ste svojim radom dokazali da ukoliko postoje rad i vera sledi i uspeh. Šta biste poručili mladim ženama koje se osmele na korak da same započnu neki biznis?

Dragana: U privatni posao vas vodi "muka" ili velika vizija. Čini nam se da i jedno i drugo daju dobre rezultate. Važno je da budu hrabre i da budu svesne da neuspeh nije propast nego škola iz koje se izvalači iskustvo i ide dalje. Uspešan čovek nije onaj kojem je sve odmah pošlo za rukom već onaj koji je pao, ustao i nastavio dalje. Upornost, odgovornost, istrajnost i profesionalnost u poslu kojim se bavite su ključne stvari za uspeh pod uslovom da ste odabrali pravi posao za sebe.