Doručak čuva srce
Rezultati američkog istraživanja pokazuju da osobe koje ne doručkuju imaju 27 odsto veći rizik od srčanih oboljenja, kao i da je podjednako važno kada, šta i u kojoj količini konzumiramo za doručak.
06-06-2015
|03:19
Rezultati američkog istraživanja pokazuju da osobe koje ne doručkuju imaju 27 odsto veći rizik od srčanih oboljenja, kao i da je podjednako važno kada, šta i u kojoj količini konzumiramo za doručak.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 15.10.2013. - 15:15:00
Foto:(randomstory)
Najnovija studija, objavljena u stručnom časopisu "Circulation", sprovedena je nad 26.902 ispitanika starosti od 46 do 82 godine.
Ispostavilo se da su ispitanici koji su večerali u kasnijim večernjim satima imali 55 odsto veći rizik od kardiovaskularnih problema.
Istraživači su uočili da su tegobe učestalije kod mlađih ispitanika koji retko vežbaju, puše i konzumiraju više alkohola.
Foto:(healthiack)
Autori studije objašnjavaju rezultate time što se preskakanjem doručka povećava učestalost rizičnih uzročnika poput visokog krvnog pritiska, visokih nivoa lipida u krvi, dijabetesa i drugih simptoma koji tokom dužeg perioda mogu dovesti do teških kardiovaskularnih bolesti.
Takođe, istaknuto je da bi doručak trebalo da sadrži raznovrsne namirnice i da se mora obratiti pažnja na prehrambene navike da bi se očuvalo zdravlje srca.