Doručak čuva srce

Rezultati američkog istraživanja pokazuju da osobe koje ne doručkuju imaju 27 odsto veći rizik od srčanih oboljenja, kao i da je podjednako važno kada, šta i u kojoj količini konzumiramo za doručak.

06-06-2015

|

03:19

Rezultati američkog istraživanja pokazuju da osobe koje ne doručkuju imaju 27 odsto veći rizik od srčanih oboljenja, kao i da je podjednako važno kada, šta i u kojoj količini konzumiramo za doručak.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 15.10.2013. - 15:15:00

Dorucak cuva srce
Foto:(randomstory)

Najnovija studija, objavljena u stručnom časopisu "Circulation", sprovedena je nad 26.902 ispitanika starosti od 46 do 82 godine.

Ispostavilo se da su ispitanici koji su večerali u kasnijim večernjim satima imali 55 odsto veći rizik od kardiovaskularnih problema.

Istraživači su uočili da su tegobe učestalije kod mlađih ispitanika koji retko vežbaju, puše i konzumiraju više alkohola.

Dorucak cuva srce
Foto:(healthiack)

Autori studije objašnjavaju rezultate time što se preskakanjem doručka povećava učestalost rizičnih uzročnika poput visokog krvnog pritiska, visokih nivoa lipida u krvi, dijabetesa i drugih simptoma koji tokom dužeg perioda mogu dovesti do teških kardiovaskularnih bolesti.

Takođe, istaknuto je da bi doručak trebalo da sadrži raznovrsne namirnice i da se mora obratiti pažnja na prehrambene navike da bi se očuvalo zdravlje srca.