Domaći suši

Suši je poznato japansko jelo sa sirovom ribom, povrćem i rižom koje je popularno širom sveta. Deluje komplikovano za pripremu, ali kada ga jednom napravite brzo ćete postati vešt suši majstor. možete ga poslužiti uz saki ili zeleni čaj.

05-06-2015

|

07:56

Suši je poznato japansko jelo sa sirovom ribom, povrćem i rižom koje je popularno širom sveta. Deluje komplikovano za pripremu, ali kada ga jednom napravite brzo ćete postati vešt suši majstor. možete ga poslužiti uz saki ili zeleni čaj.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:7.3.2014. - 12:25:00

Domaći suši
(Foto:svry,bigstockphoto)

Sastojci:
- pirinač za suši (mora da se kupi baš taj jer je lepljiv)
- sirće od pirinča
- umeboši (obavezno, to su šljivice u teglici)
- paket-dva norija (morska trava u koju se uvija suši. Mnogi često mešaju nori misleći da je koža od tune ili neke druge ribe jer ima morski miris i po ukusu podseća na riblju kožu)
- džindžer u sirćetu (obavezno, kupuje se u teglici, pripremljen, kiseo je i ružičast)
- beni-shogu
- wasabi, krema (obavezno, to je ona zelena pasta od rena ljuta k´o otrov bez koje se ne može zamisliti umakanje sušija)
- soja sos (sa što manje šećera i soli u njemu!)
- avokado (zreo)
- šargarepa
- japanski ili engleski krastavac (zato što nema semenke)
- spanać
- može i asparagus umesto krastavca ili spanaća.
- bambus podmetač (vrlo neophodan detalj za savijanje u rolat!)
    
Priprema: Skuvati pirinač. Odnos vode i pirinča je isti kao i kod običnog. Kada je skuvan (lepljiv je) doda se sirće (po ukusu, zavisi od smese), morska so, i zgnječen 1 češanj belog luka. Za to vreme upalite ringlu i nad usijanom ringlom zamahnite listom nori-ja da pozeleni. To traje sekund, kao lepezom. Skuvali ste šargarepu, isekli uzduž na tanke (manje od 1cm. trake) isekli ste oljušteni krastavac na isto tako tanke režnjeve, uzduž očistili i oljuštili avokado i isekli uzduž na tanke režnjeve takođe skuvali očišćen spanać, skuvali očišćen asparagus (obavezno skinite zadnji deo drške tako što ćete rukom otkinuti deo koji se pod pritiskom sam odvoji).

Podelite na dva dela šljivice. Postavite nori na podmetač od bambusa i vlažnim rukama od vode zahvatite količinu koja je potrebna da pokrije taj kvadratić norija, s tim što ćete ostaviti gornji deo netaknut (3 cm). Debljina je nekoliko milimetara, samo da pokrije nori. Na razdaljini od 5 santimetara od donje strane norija sa pirinčom ređate horizontalno red šargarepe, red krastavca, red avokada, malo spanaća. Sve to kao rolat uvijete, kontrolišući bambusom čvrstoću rolata. Nori se od vlage i toplog pirinča odmah smekša i kao koža prione na rolat.

Iskoristite 2/3 pirinča za rolate. Od ostatka pirinča (ruke moraju da budu vlažne!) pravite kuglice veličine šljive (naše, ali najmanje veličine) i u utisnutu prstom rupu u sredini stavite polovinu šljivice i zatvorite, tako da sada imate lopticu od pirinča. Nori isecite na 4 dela, da dobijete 4 trake. Svaku kuglicu obavijete nori trakom i zaravnate vrh i dno.
I tako redom dok ne potrošite pirinač. Stavite rolat ponovo na bambusov podmetač i oštrim nožem sečete komadiće širine 3-4cm.

Služi se u malim činijama u koje stavite soja sos, malo vasabi paste, i malo kiselog džindžera. Služite se štapićima, oni koji nisu vični onda rukom, nikako, nikako viljuška ili ne daj bože nož. Ono što se ne pojede, stavi se u posudicu, poklopi i odloži u frižider, može da se jede tri dana sa nepromenjivim ukusom. Nigiri suši ima isti proces sa pirinčem, samo što treba da zamolite vašeg mesara da vam na tanke, kao flis papir iseče lososa ili tunu (ne kuvanu, naravno) i onda to stavljete preko oformljene izdužene kuglice od pirinča. Služi se uz iste sastojke, na isti način.