Domaće kifle
Zaobiđite pekaru i napravite domaće kilfice, koje možete jesti umesto hleba.
03-06-2015
|17:53
Zaobiđite pekaru i napravite domaće kilfice, koje možete jesti umesto hleba.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 30.3.2015. - 13:20:00
(Foto: Bigstockphoto/Olga Krig)
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 1 paketic kvasca
- 2 kašičice soli
- 1/2 l mleka
- 200 g masti ili margarina
- 0,5 dl ulja
- 1 jaje
- 2 dl kiselog mleka
- 3 kašike šećera
Za premazivanje:
- 1 jaje
- susam ili kim
Pripreme: Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati po kašičicu šecera i brašna i ostaviti da ispuni šolju. Od brašna, pripremljenog kvasca i svih navedenih sastojaka zamesiti srednje meko testo, ako je potrebno dodati jos malo brašna. Ostaviti da odstoji 30 minuta. Testo podeliti na 36 loptica, pa svaku razviti u obliku elipse i zaviti kiflicu. Dok se zavija kiflica, testo prema spoljnim krajevima blago razvuci prstima. Ređati u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom i posuti susamom ili kimom po želji. Neka odstoje još 10-15 minuta, dok se rerna ne zagreje. Peći na 200 stepeni dok lepo ne porumene.