Domaće kifle

Zaobiđite pekaru i napravite domaće kilfice, koje možete jesti umesto hleba.

03-06-2015

|

17:53

Zaobiđite pekaru i napravite domaće kilfice, koje možete jesti umesto hleba.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 30.3.2015. - 13:20:00

Domaće kifle
(Foto: Bigstockphoto/Olga Krig)

Sastojci:
 - 1 kg mekog brašna
 - 1 paketic kvasca
 - 2 kašičice soli
 - 1/2 l mleka
 - 200 g masti ili margarina
 - 0,5 dl ulja
 - 1 jaje
 - 2 dl kiselog mleka
 - 3 kašike šećera
Za premazivanje:
 - 1 jaje
 - susam ili kim
Pripreme: Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati po kašičicu šecera i brašna i ostaviti da ispuni šolju. Od brašna, pripremljenog kvasca i svih navedenih sastojaka zamesiti srednje meko testo, ako je potrebno dodati jos malo brašna. Ostaviti da odstoji 30 minuta. Testo podeliti na 36 loptica, pa svaku razviti u obliku elipse i zaviti kiflicu. Dok se zavija kiflica, testo prema spoljnim krajevima blago razvuci prstima. Ređati u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom i posuti susamom ili kimom po želji. Neka odstoje još 10-15 minuta, dok se rerna ne zagreje. Peći na 200 stepeni dok lepo ne porumene.