Dinja: letnje osveženje i lek

Tamnožuta voćka, poreklom iz Tropske Azije i Afike, nije samo ukusna i osvežavajuća, već je poznata po svojim lekovitim svojstvima.

06-06-2015

|

07:21

Tamnožuta voćka, poreklom iz Tropske Azije i Afike, nije samo ukusna i osvežavajuća, već je poznata po svojim lekovitim svojstvima.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:2.7.2013. - 13:15:00

Tamnožuta voćka, poreklom iz Tropske Azije i Afike, nije samo ukusna i osvežavajuća, već je poznata po svojim lekovitim svojstvima.
(Foto:Naxi media)

Dijetalna voćka koja će vam pomoći kod hipertenzije, smanjiti rizik od šloga, ali i ojačati vaš imunitet. Dinja sadrži jako malo ugljenih hidrata i dosta vode, bogata je vitaminima B1, B2, C, PP, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i cinkom. Njena energetska vrednost je jako mala, u 100 grama ima svega oko 25 kalorija.

Mi ćemo vas podsetiti na samo neka lekovita svojsva dinje zbog čega vam je preporučujemo u vrelim danima koji slede:

1. Kao dobar diuretik, preporučuje se osobama koje boluju od hipertenzije, jer se pojačanim izlučivanjem tečnosti smanjuje krvni pritisak. Ovo pomaže i kod lečenja zapaljenja bubrega, bešike i prostate jer poboljšava lučenje toksina iz tela.

2. Sadrži velike količine karotena, pa se preporučuje osobama koje nameravaju da se sunčaju. Sastojci dinje smanjuju starenje kože koje je izraženije pod uticajem sunca. Takođe, pozivitni rezultati prisuti su i kod osoba koje imaju problema sa aknama.

3. Prehrambena vlakna olakšavaju probavu, a zbog male energetske vrednosti preporučuje se osobama koje žele da smršaju. Dinja daje osećaj sitosti, a uz malo unesenih kalorija postići ćete prave rezultate.

4. U četvrtini manje dinje nalazi se oko 400mg kalijuma koji, ukoliko se dnevno unosi putem hrane, znatno smanjuje rizik od šloga. Takođe, antikoagulanti koje sadrži smanjuju mogućnost nastanka tromboze i infarkta.

5. Antioksidant narandžaste boje koga ima u ananas dinjama smanjuje rizik od nastanka nekih oblika raka, naročito raka tela materice.

Dinju je poželjno čuvati u frižideru, ali obavezno zamotanu u najlon kako se njen miris ne bi proširio na ostale namirnice.

Uživajte u ovoj pravoj letnjoj poslastici i imajte na umu da ste učinili mnogo za svoje zdravlje.