Slušate: Muzički mix

Pesma: Marija - Pozuri, Pozuri

Muzički mix
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Danas je Svetski dan radija

  Svetski dan radija obeležava se danas u znak sećanja na 1946. godinu kada je osnovan Radio Ujedinjenih nacija. UNESKO je 2011. proglasio 13. februar za Svetski dan radija, a 2013. godine je i Generalna skupština UN to formalno usvojila.
  13-02-2020 | 00:11 | Autor/Izvor: Naxi media-en.unesco.org

  Foto: Bigstockphoto/Ksander

   

  Poruka Odri Azule, generalne direktorke UNESCO na Svetski dan radija 13. februar 2020.

  Na ovaj dan slavimo moć radija da prenese i promoviše različitost u svim formama.
  Svi se osećaju kao kodu kuće u „zemlji glasa“, kako je Volter Bendžamin zvao radio u svojim radovima o njemu. Raznolikost kanala za emitovanje – AM, FM, dugi talasi i, sve više, digitalni radio, web radio i podkasti – u skladu je sa raznolikošću sadržaja i napravljenih programa, kao i mnogobrojnih mišljenja, kulturoloških izraza i izraženih senzibiliteta.
  Kroz slobodu koju nudi, radio je jedinstveno sredstvo za promovisanje kulturološke raznolikosti. Ovo je posebno slučaj sa urođeničkim narodima, za koje radio može da bude pristupačan medij za deljenje njihovih iskustava, promovisanje njihove kulture i izražavanje njihovih ideja na njihovom jeziku. Isto je i sa društvenim radio stanicama, koje prenose brige mnogih društvenih grupa čiji bi glasovi imali daleko manji uticaj u javnim raspravama bez radija. Upravo zato UNESCO aktivno podržava ovakve radio stanice i trudi se, svim sredstvima koja su mu na raspolaganju, da pomogne u njihovom razvoju.
  Pozivajući slušaoce da prošire svoje vidike, da otkriju nove perspektive i da neguju interkulturalno razumevanje, radio je humanistički medij koji pomaže u borbi protiv predrasuda i diskriminacije.
  Ova raznolikost mora biti vidljiva u radijskom sadržaju, kao i među tvorcima sadržaja – tehničarima, programerima, novinarima, tonskim realizatorima, svako ima svoju ulogu u tome. U tom kontekstu, važno je da i sama radio industrija bude industrija raznolikosti koja oslikava složenost i bogatstvo naših društava. Raznolikost je takođe i prednost, jer je sinonim za veću kreativnost i inovacije u proizvedenom sadržaju.
  S tim u vezi, UNESCO posebnu pažnju poklanja promociji većeg učešća žena u radio industriji. Rodno senzitivni indikatori za medije pomažu u merenju svesti o rodnoj ravnopravnosti u medijima i proizvedenom sadržaju, omogućavaju procenu u konkretnim uslovima o postignutom napretku – i ono što tek treba da bude urađeno – u davanju većeg prostora raznolikosti.
  „Kad god uključimo radio, fenomen koji sledi ima određeni izraz. Radio „nam govori“, iako nikoga ne slušamo“. Ovim rečima Teodor Adorno slavi magiju radija, magiju koju mi i dalje podržavamo na Svetski dan radija.

   


  (Foto: en.unesco.org-World Radio Day)

   

  Pluralizam, zastupljenost, raznolikost

   

  Radio je moćan medij za slavljenje čovečanstva u svoj njegovoj raznolikosti i predstavlja platformu za demokratski diskurs. Na globalnom nivou, radio ostaje medij koji se najviše konzumira. Njegova jedinstvena sposobnost da dopre do najšire publike znači da radio može da oblijuje društveno iskustvo različitosti, da bude arena za sve glasove da govore, budu zastupljeni i da se čuju. Radio stanice treba da služe različitim zajednicama i odražaavju raznolikost publike u njihovim organizacijama i u radu.

  Radio je jeftin medij koji je posebno pogodan da dopre do udaljenih zajednica i ranjivih grupa, a nudi platformu za učešće u javnim debatama, bez obzira na obrazovni nivo ljudi. Takođe, igra ključnu ulogu u vanrednim situacijama i pomoći u nepogodama.

  Radio je jedinstveno pozicioniran da okuplja zajednice i podstiče pozitivan dijalog za promene. Slušajući svoju publiku i odgovarajući na njihove potrebe radijski servisi pružaju raznovrsnost pogleda i glasova potrebnih za suočavanje sa izazovima sa kojima se svi suočavamo.

  Za Svetski dan radija 2020. UNESCO poziva radio stanice da podrže različtiost, kako u svojim redakcijama, tako i u programu.


  (Foto: en.unesco.org-World Radio Day)


  Poreklo

  Izvršni odbor UNESCO preporučio je Generalnoj skupštini proglašenje Svetskog dana radija, na osnovu obimnih konsultacija koje je UNESCO sproveo 2011. godine, a na predlog Španije. Vođa projekta, Academia Espanola de la Radio, dobila je podršku različtih aktera, uključujući velike međunarodne radio-difuzne servise i radio-difuzne sindikate i udruženja.

  Generalni direktor UNESCO predložio je da to bude 13. februar, dan kada je 1946. osnovan Radio Ujedinjenih nacija.

  Generalna skupština UNESCO na svom 36. zasedanju proglasila je 13. februar Svetskim danom radija.

  14. januara 2013. godine Generalna skupština UN formalno je podržala UNESCO-ov proglas Svetskog dana radija. Tokom 67. zasedanja, usvojena je rezolucija kojom je 13. februar proglašen Svetskim danom radija.

  Svrha

  Ciljevi ovog dana su povećati svest javnosti i medija o važnosti radija; podstaći donosioce odluka da uspostave i pruže pristup informacijama putem radija; kao i poboljšavanje umrežavanja i međunarodne saradnje među emiterima.

   

 • Pročitajte i...
  Svetski dan radija 2023: U slavu radija! Svetski dan radija 2023: U slavu radija!

  Svetski dan radija obeležava se 13. februara. To je datum koji je UNESKO utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

  Svetski dan radija 2022 Svetski dan radija 2022

  Svetski dan radija obeležava se 13. februara. To je datum koji je UNESKO utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

  Podnet zahtev za nominaciju šljivovice na Uneskovu listu Podnet zahtev za nominaciju šljivovice na Uneskovu listu

  Ministarstvo kulture Republike Srbije predalo je Unesku zahtev za nominaciju šljivovice na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, prenosi RTS.

  radio-naxi Svetski dan radija 2021: Novi svet, novi radio!

  Danas se obeležava Svetski dan radija. Unesko ga je utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN. Slogan pod kojim se Svetski dan radija obeležava u 2021. godini je Novi svet, novi radio.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: