Danas je svetski Dan hleba
Hleb je verovatno prva ljudskom rukom stvorena namirnica, a na dana[nji datum se obeležava njegov dan!
06-06-2015
|05:52
Hleb je verovatno prva ljudskom rukom stvorena namirnica, a na dana[nji datum se obeležava njegov dan! Saznajte neke zanimljivosti koje možda niste znali o ovoj namirnici.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 16.10.2014. - 10:00:00
(Foto: Don Don PR)
Hleb je poreklom iz vremena prvobitnih zajednica, na šta ukazuju njegovi okamenjeni ostaci stari oko 12.000 hiljada godina pre Hrista pronađeni u pećinama. Kasnije su Egipćani otkrili da ukoliko testu, koje su pripremali mešanjem brašna i vode, dodaju kvasac, hleb postaje mekši i dobija veći volumen. To je u stvari bio recept za prvi moderan hleb kakav se i danas pravi. Egipćani su bili toliko inovativni da su čak počeli proizvodnju pekarskog kvasca i rafinisanje brašna u cilju uklanjanja „nečistoća". U hleb su dodavali susam, med i voće. Ali, kao i mnoge druge namirnice, hleb je u Evropu stigao iz Egipta preko antičkih Grka.
Danas je hleb "nasušna potreba", čiji se sastav neprestano usavršava i obogaćuje, uzdignut gotovo do kulta, ne samo zbog svoje tradicije i nezamenjivosti u ishrani već i time što sve više predstavlja kulturu življenja.
U našoj kulturi hleb zauzima posebno mesto, a varijacije hleba u mnogim svetim i sakralnim obredima imaju centralnu ukllogu. Čak i danas je hleb u Srbiji važna namirnica i jede se mnogo više, nego u ostalim zemljama Evrope i regiona, a podaci govore da oko 70% stanovništva najradije bira belu veknu. U zemljama Evrope, stvar je bitno drugačija, na tržištu se nalaze brojne vrste specijalnih hlebova koje zadovoljavaju i najzahtevniju ishranu. Oni su manji po gramaži, ali nutritivno vredniji.
Međutim, i kod nas su promene sve veće i brže. I dok se pre nekoliko godina na tržištu Srbije moglo naći tek nekoliko osnovnih vrsta hleba, danas je stanje mnogo drugačije. Brojne specijalne vrste hlebova, linije domaćih hlebova i hlebova bez aditiva i E brojeva, koje proizvodi i kompanija Don Don, bitno su promenili sliku na tržištu. Istraživanja pokazuju da se potrošači sve više okreću domaćim hlebovima, kao i da sve više vode računa o sastavu, kvalitetu, ali i benefitima koje hlebovi imaju. 
(Foto: Don Don PR)
Još malo zanimljivosti...
- U Srbiji i Rusiji, dočekati nekoga hlebom i solju simbol je dobrodošlice.
- U skandinavskoj tradiciji, ako dečak i devojčica jedu istu veknu, zaljubiće se jedno u drugo.
- Hleb je verovatno jedina namirnica koju jedu svi ljudi, bez obzira na rasu, kulturu i religiju.
- Kombajnu je potrebno 9 sekundi da požanje dovoljno pšenice za 70 vekni hleba.
- Oto Fredrik Rohveder je 1928. godine izmislio prvu mašinu za sečenje hleba. U Velikoj Bitaniji se rezani hleb prvi put pojavio 30ih godina prošlog veka.