Slušate: Dodir noći

Pesma: Crvena jabuka - Vjetar

Dodir noći
Naxi Radio
 • Poslednjih 5 pesama
  1. Crvena jabuka - Vjetar
  2. Jelena Tomašević - Kosava
  3. Moby Dick - Hotelska Soba
  4. Hari Mata Hari - Ti rodjena si samo za mene
  5. Parni Valjak - Uhvati Ritam
 • Beograd Uzivo
 • Propuštene emisije
  Ostale emisije
  1. 18. avgust - 1 - Dodir noći
  2. 18. avgust - 2 - Dodir noći
  3. 18. avgust - 3 - Dodir noći
  4. Andrija Kuzmanović - Četvrtak - Mojih 50
  5. 17. avgust - 1 - Dodir noći
 • Odeon Turska
 • Preporučujemo
  Pohovane lignje Pohovane lignje

  Obrok za ljubitelje morskih plodova.

  Limunada sa lavandom Limunada sa lavandom

  Na visokim temperaturama potrebna je dovoljna hidratacija, a ovaj spoj ukusa će vas zasigurno osvežiti.

 • Zdravlje
  Čia voda za hidrataciju i pročišćavanje Čia voda za hidrataciju i pročišćavanje

  Čia semenke često dodajemo kao sastojak musliju, salati ili smutiju, no, ukoliko do sada niste, možete isprobati vodu sa ovim semenkama, koja će vam obezbediti dnevnu hidrataciju i ubrzati metabolizam.

  Sok od šargarepe Sok od šargarepe

  Benefiti šargarepe su višestruki po celokupno zdravlje organizma, pa ukoliko imate naviku da dan započnete ceđenim sokom, na listu onih koje pravite dodajte i onaj od šargarepe.

 • Putovanja
  Kapri: Mesto za odmor iz bajke Kapri: Mesto za odmor iz bajke

  Kapri je ostrvo u Napuljskom zalivu, koje važi za mondensko letovalište, te predstavlja destinaciju koja privlači turiste iz celog sveta.

  Putovanje kolima kao nezaboravna avantura Putovanje kolima kao nezaboravna avantura

  Ukoliko ste avanturističkog duha putovanje kolima, obilazak cele jedne regije ili nekoliko gradova može biti iskustvo za pamćenje.

 • Preporučujemo
  Sirće uspešno uklanja kamenac sa posuđa Sirće uspešno uklanja kamenac sa posuđa

  Ukoliko na vašem posuđu primetite taloženje kamenca, možete ga otkloniti upotrebom sirćeta.

  Za mirišljave tepihe! Za mirišljave tepihe!

  Između redovnog pranja tepiha, svežinu i miris im možete očuvati upotrebom osveživača koji možete pripremiti u domaćoj radinosti.

 • Kursna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
  EUR 116.54 117.36 118.19
  CHF 120.58 121.43 122.28
  USD 115.62 116.43 117.25
 • Povezani članci
 • Danas je Svetski dan divljih vrsta, biljaka i životinja

  Naša zemlja može da se pohvali izuzetno bogatim biodiverzitetom. Retke i autohtone vrste biljaka i bujna vegetacija čine fantastična staništa za veliki broj divljih životinjskih vrsta. Danas se širom sveta obeležava njihov dan, koji treba da posluži kao pitanje i podsetnik na to kakva je situacija sa florom i faunom u Srbiji.
  03-03-2022 | 15:12 | Autor/Izvor: Naxi media-Animal Rescue Serbia PR

  Foto: Bigstock-Mihailo K

   

  Iz organizacije Animal Rescue Serbia naglašavaju da je Srbija dom velikog broja divljih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su zaštitom obuhvaćene ukupno 2.633 vrste. Među njima, čak 1.783 vrste spadaju u kategoriju strogo zaštićenih, od čega su čak 1.042 vrste životinja, s najbrojnijim beskičmenjacima. Među strogo zaštićenim vrstama je 50 vrsta sisara, 307 vrsta ptica, 18 vrsta vodozemaca i 18 vrsta gmizavaca, 38 vrsta riba i 610 beskičmenjaka.

  Kada je reč o flori, strogo je zaštićena 641 biljna vrsta (mahovine, papratnjače i semenice), 75 vrsta gljiva i lišajeva, kao i 25 vrsta algi.

  Prirodno bogata (flora i) fauna je tu – ali ne i briga o njoj

  Biolog dr Milan Paunović, muzejski savetnik u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu, ističe listu najugroženijih životinjskih vrsta u Srbiji. I dok za neke najverovatnije nikada niste čuli, zabrinjavajuća je činjenica da se na ovoj listi nalaze i životinje poput risa, medveda ili dve vrste tvora.

  U najugroženije vrste u Srbiji spadaju:

  Stepski skočimiš
  U poslednje dve decenije nije pronađen nijedan primerak u njegovom poznatom staništu, na tri
  lokaliteta u Deliblatskoj peščari.

  Tekunica
  Vrsta glodara koja živi u Vojvodini, na Staroj planini i oko Vlasinskog jezera, a čija staništa su u opasnosti usled odsustva stoke koja ispašom održava odgovarajuću (nisku) travnu vegetaciju.

  Slepa krtica
  Ova vrsta poznata je samo na Šarplanini, a poslednji nalaz star je čak pola veka.

  Ris
  U Srbiji postoje dve populacije ove prelepe životinje, od kojih karpatska na istoku počinje blago da povećava brojnost, dok se balkanska na Kosovu i Metohiji osetno smanjuje.

  Tamnooki potkovičar
  Ova pećinska vrsta poznata je u samo četiri pećine istočne Srbije, a brojnost populacije je krajnje mala.

  Mrki medved
  Dvadeseti vek ispratili smo izrazito nepovoljnom situacijom po mrke medvede u Srbiji – postojalo ih je svega nekoliko desetina. Danas je njihova brojnost u porastu, a Srbija je jedinstvena u Evropi po činjenici da je nastanjuju pripadnici tri populacije mrkih medveda – dinarsko-pindske, karpatske i staroplaninske.

  Stepski tvor i šareni tvor
  Još dve vrste čiji opstanak je direktno ugrožen usled narušene ekološke ravnoteže. Staništa stepskog tvora na prostoru Vojvodine znatno su smanjena, baš kao i njihov glavni izvor hrane, a to su glodari koje je čovek gotovo istrebio zbog nanošenja štete poljoprivrednim usevima. Šareni tvor u Srbiji živi na najzapadnijem delu svetskog areala i sreće se samo povremeno.


  Šta sprečava divlje vrste da ostanu divlje – i na broju

  „Već u osnovnoj školi nas uče o neraskidivoj vezi biljaka i životinja čiji prirodni poredak i ekološku harmoničnost je neophodno čuvati i održavati za dobrobit svih nas. Ovo izgleda zaboravljamo čim izađemo iz škole, pa tako svesno ili nesvesno na brojne načine doprinosimo ugrožavanju flore i faune s kojima bi trebalo da živimo i od kojih, zapravo, zavisi i naš opstanak i zdravlje“, navodi Tamara Dutina iz organizacije Animal Rescue Serbia.

  Među glavnim negativnim faktorima koji doprinose ugrožavanju divljih biljnih i životinjskih vrsta u Srbiji jesu nekontrolisani lov i krivolov, nesavestan odnos prema prirodi, krijumčarenje divljih životinja i stradanje jedinki u drumskom saobraćaju, podsećaju iz ARS-a.

  Njihov opstanak zavisi od nas

  „Svako uznemiravanje, proganjanje, pa čak i nevešto pomaganje mogu biti na štetu populacija divljih životinja i njihovih staništa. Zakonski propisi koji štite vrste i njihova staništa moraju biti poštovani, a ljudi bi trebalo da znaju da očuvana priroda povećava i njihov kvalitet života i pozitivno doprinosi zdravlju. Za siguran opstanak divljih vrsta neophodna je edukacija zasnovana na naučnim saznanjima, a radi podizanja svesti stanovništva i sticanje navika i empatije. Osim toga, potreban je konsenzus svih aktera javnog života u tom cilju“, objašnjava dr Milan Paunović.

  Zajedno možemo – i jesmo doprineli spasavanju određenih vrsta od izumiranja, te poboljšavanju uslova za život i opstanak drugih. I dok je put do znatnijeg oporavka naše jedinstvene flore i faune dug, već se pokazalo da poštovanje zakona i namenski projekti i te kako prave razliku.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: