Slušate: Dodir noći

Pesma: Divlje jagode - Jedina moja

Dodir noći
Naxi Radio
  • Povezani članci
  • Dalmatinska pašticada

    Jelo koje će svakog gosta oduševiti.




    06-02-2024 | 12:23 | Autor/Izvor: Naxi media

    Foto: Bigstock, bernjuer

     

    Sastojci:

     

    1 - 1.5 kg junećeg ili goveđeg buta

    4 šargarepe

    dva crna luka

    1/4 korena celera

    4 čena belog luka

    1 kašičica bibera

    1 kašičica soli

    200-300 ml crnog vina

    5-6 kom suvih šljiva bez koštice

    1 kašičica suvog biljnog začina

    1 prstohvat peršuna

    3-4 kom lovorovog lista

    Priprema:

     

    Meso je potrebno prvo dobro očistiti od masnoće, žilica i svih tvrđih delova ako ih ima. Možete skoristiti meso od buta ili plećke. Šargarepu, luk, celer (ne sve) je potrebno iseći na štapića do 3-4 centimetra dužine i u zavisnosti od veličine komada mesa, našpikovati pomoću tankog noža (meso ne treba seći već samo izbušiti nožem). Takođe ubaciti i beli luk - tu mogu cele glavice. Ostatak povrća iseckati u posudu u kojoj će meso da se marinira. Dodati meso u posudu, naliti crno vino i ostatak vode da ceo komad bude potopljen. Ostaviti preko noći.

     

    Nakon što je meso proprženo, odložiti ga sa strane, pa u istu šerpu dodati povrće iz marinade i dinstati koliko je potrebno da omekša. Nakon toga, vratiti komad mesa, uliti sok od marinade i dodati vrele vode dok ne prelije meso. Dodati suve šljive, lovorov list, so i biber. U zavisnosti od veličine i vrste mesa, kuvati uz dodavanje vode oko 2h. Pola sata pre kraja nije potrebno dodavati vodu.

     

    Kad je meso omekšalo, izvaditi ga iz šerpe, iseći pažljivo na tanke kriške, sadržaj šerpe izpasirati štapnim mikserom (može i pasirkom za pire), a zatim u sos vratiti meso, dodati suvi biljni začin po ukusu, malo peršuna, svežeg ili suvog i ostaviti još oko pola sata da upije sokove.

     

    PRIJATNO!

     

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: