Da li ste probali Esmeralda tortu?

Pravi je trenutak da napravite Esmeralda tortu!

05-06-2015

|

00:06

Pravi je trenutak da napravite Esmeralda tortu!

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 14.1.2014. - 14:13:00

Esmeralda torta
Foto:(leaveroomfordessert)

Sastojci:

Testo:
- 4 belanca
- so
- 4 kašike šećera
- 3 kašike brašna
- 1 kašike kakao praha
- 2 kesice praška za pecivo
- 200 ml hladnog čokoladnog mleka

Krem:
- 4 žumanca
- 10 kašika šećera u prahu
- 2 vrećice vanilinog šećera
- 8 listova želatina
- 800 ml slatke pavlake
- 80 g čokolade za kuvanje

Za ukrašavanje:
- keks s tamnom čokoladom
- bela i tamna čokolada


Priprema:
Pećnicu zagrejati na 180 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) prekriti papirom za pečenje. Brašno, kakao i prašak za pecivo dobro izmešati. Belance zajedno s malo soli mikserom čvrsto sjediniti. Šećer postepeno dodavati, neprestano mikserom mešajući. Nastaviti mešati 3 – 4 minuta, sve dok se šećer ne otopi. Mešavinu brašna istresi na sneg od belanca i lagano metlicom  umešati (ne mikserom) i to podižući smešu od dole prema gore. Ne mešati jako dugo, da ne izađe vazduh iz belanceta.Testo istresti u kalup, fino izravnati i staviti u peć na 15 minuta. Biskvit izvaditi iz pećnice, oprezno nožem odvojiti rubove od kalupa i vruć biskvit preliti hladnim mlekom. Biskvit ostaviti da se ohladi. Hladan biskvit oprezno podignuti (odvojiti papir) i preneti na tanjir za tortu (uz pomoć podizača biskvita) i oko biskvita položiti obruč kalupa.
Žumance zajedno sa šećerom u prahu i vanilin šećerom kremasto mikserom izmešati te na pari mešajući skuvati gusti krem. Krem ostaviti da se potpuno ohladi. Listove želatina staviti u hladnu vodu oko 10 minuta, odnosno dok listovi ne omekšaju. Čokoladu za kuvanje na pari ili u mikrotalasnoj pećnici omekšati. Pavlaku za šlag mikserom čvrsto izmešati. Listove želatina dobro ocediti i na šporetu mešajući otopiti. Želatini dodati 3 kašike čvrstog šlaga i dalje na šporetu mešati, sve dok se ne dobije tekuća smesa. Zatim je polako dodavati u čvrst šlag, neprestano mikserom mešajući.
U krem od žumanaca dodati 4 kašike izmešane pavlake i kratko mikserom izmešati te krem podeliti na dva jednaka dela. U svaki deo krema umešati polovinu šlaga. Zatim u jedan deo krema umešati otopljenu čokoladu. Biskvit premazati prvo svetlim kremom i fino izravnati. Zatim tamnim kremom i ostaviti najmanje 4 – 5 sati da se krem stegne (još bolje preko noći).
Obruč kalupa oprezno odvojiti od kreme. Tortu ukrasiti keksom i narendanom belom i tamnom čokoladom.