Da li je sok od kiselih krastavaca zaista dobar za zdravlje? Stručnjaci otkrivaju istinu
U letnjim mesecima, kada vladaju visoke temperature, neki ljudi posežu za neuobičajenim napitkom za osveženje - sokom od kiselih krastavaca. Bilo da je reč o sportistima koji žude za nečim slanim ili ljubiteljima fermentisane hrane koji tragaju za jeftinim izvorima probiotika, ovaj slani napitak sve češće se promoviše kao brzo rešenje za oporavak nakon napornih treninga. Ali, da li zaista deluje? Stručnjaci su podeljeni.
24-07-2025
|12:00
|Autor / Izvor: Naxi media, Fox news
Prednosti: Elektroliti i zdravlje creva
Nutricionistkinja Džulija Zumpano iz Klivlendske klinike navodi da sok od kiselih krastavaca može biti koristan za brzu hidrataciju. „Sadrži mnogo natrijuma, kao i kalijum i magnezijum – elektrolite koje gubimo tokom intenzivnog znojenja“, objasnila je.
Ako je sok na bazi sirćeta, može doprineti regulaciji šećera u krvi, pa čak i gubitku kilograma. S druge strane, sok od fermentisanih krastavaca (koji se ne prave uz pomoć sirćeta, već procesom fermentacije u slanoj vodi) dodatno sadrži probiotike, koji pozitivno utiču na zdravlje creva.
Jedna studija iz 2022. godine sa Univerziteta Mičigen pokazala je i da sok od kiselih krastavaca može pomoći u ublažavanju grčeva u mišićima, čak efikasnije nego voda iz česme.
Mane: Visok nivo natrijuma i moguća iritacija
Ipak, Zumpano upozorava da ovaj napitak nije za svakoga - posebno ne za osobe koje moraju da ograniče unos soli. „Većina ljudi unosi previše natrijuma i bez dodatnog soka od krastavaca“, napominje.
Dr Vil Has iz Severne Karoline ne preporučuje redovno konzumiranje soka od kiselih krastavaca kao metod hidratacije. Iako priznaje da brzo nadoknađuje natrijum, on više savetuje upotrebu kvalitetnih elektrolitskih praškova koji sadrže uravnotežene količine natrijuma, kalijuma, magnezijuma i malo glukoze – što, prema njemu, obezbeđuje bolju apsorpciju i ravnotežu tečnosti.
Visok nivo natrijuma može povećati krvni pritisak, izazvati nadimanje, pa čak i pogoršati probleme sa želucem i refluksom, naročito kod sokova na bazi sirćeta.
„Za svakodnevnu upotrebu, elektrolitske mešavine sa uravnoteženim mineralima su bolji izbor, bez viška soli i kiselosti“, dodaje Has.
Kako ga bezbedno koristiti ?
Za one koji žele da isprobaju ovu metodu, stručnjaci preporučuju fermentisane verzije soka, jer su blaže i bogate probioticima. Takođe, savetuje se da se počne sa malom količinom – recimo, jednom do dve kašike – kako bi se pratila reakcija organizma.