Cvekla kao lek

Lekovita svojstva cvekle poznata su od davnina. Ova biljka poznata je i kao: antikarcinom, antioksidant, laksativ...

06-06-2015

|

05:57

Lekovita svojstva cvekle poznata su od davnina. Ova biljka poznata je i kao: antikarcinom, antioksidant, laksativ...

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:9.10.2013. - 13:55:00

Cvekla kao lek
(Foto:time)

Zdravija je tamnije crvena cvekla i ona koja je duguljastog oblika. Koristi se kao prevencija bolesti tumora i leukemije, akutnih fibroznih oboljenja, niskog pritiska, gripa, pospešuje rad nerava i mozga, čisti i stvara krv, podstiče aktivnost jetre, žuči i želuca, štiti od radioaktivnosti i zračenja, deluje preventivno.
 
Sok od presne cvekle: Cvekla je lekovita i kod najtežih oboljenja, deluje i protiv tumora. Kuvanjem gubi svoju lekovitost pa je najbolje piti sok od presne cvekle. Od 1 kilograma cvekle dobije se otprilike 700 grama soka. Cveklu treba tanko oljuštiti, sitno narendati, preliti sokom od limuna i medom. Kada malo odstoji istisnuti sok i pita ga u gutljajima celog dana. Kod težih oboljenja popiti dnevno od 1/2 do 1 litre soka. Kada se oseti poboljšanje smanjiti na 1/4 litre.

Čorba od cvekle za jačanje i čišćenje krvi: Operite dve veze mladih listova cvekle, narežite i stavite da se kuva. S njima neka se kuva i veza peršunovog lišća. Dok se lišće kuva (10-15 minuta) naseckati mladi crni i beli luk sa percima, narendati koren šargarepe, jedan koren peršuna i manji celerov koren. Narendati najsitnije i 4-5 cvekli, sve preliti velikom kašikom ulja i sokom od limuna, staviti u vodu s lišćem i odmah skloniti s vatre.

Salata od cvekle za jačanje želuca i jetre: Krupno narendati cveklu i upola manje koren od celera. Začiniti s malo soli, jabukovim sirćetom, kašičicom maslinovog ulja i mlevenim kimom.  Izmesati s kiselom pavlakom i posuti persunovim listom.

Cvekla za zimnicu: Iseći cveklu na tanke kolutove, preliti jabukovim ili vinskim sirćetom sa nešto samlevenog kima i staviti u tegle.