Ćufte u paradajz sosu

Jednostavno, brzo i ukusno! Pire krompir je idealan prilog uz ovo ukusno klasično jelo.

04-06-2015

|

09:22

Jednostavno, brzo i ukusno! Pire krompir je idealan prilog uz ovo ukusno klasično jelo.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:25.7.2014. - 13:55:00

Ćufte u paradajz sosu

(Foto:minadezhda,Bigstockphoto)
Sastojci:
- 400 g mlevenog mesa
- kriška starog hleba (srednje debljine)
- so, biber
- 2-3 čena belog luka
- kašičica aleve paprike
- 1/2 veze seckanog peršuna
- jaje
- malo ulja (za prženje ćufti)
Sos:
- 2 kašike ulja
- kašika brašna
- 1/2 l kuvanog paradajza
- 2,5 dl vode
- kašičica soli
- šećer

Priprema: Natopite parče hleba u vodu, odmah izvadite i rukom ocedite. U posudu stavite mleveno meso i sjedinite s oceđenim hlebom. Očistite 2-3 čena belog luka (ako volite, može i više), sitno iseckajte i pomešajte s mesom i hlebom, pa dodajte ostale začine (so, biber, alevu papriku, peršun). Na kraju stavite jaje i izmešajte da se masa poveže. Vlažnim rukama pravite ćuftice i pržite ih na kašiki ulja. Okrećite ih sa svih strana i pecite 5-10 minuta. Kad dobiju koricu, spremne su za kuvanje. Dok se ćuftice prže, napravite hladnu zapršku od ulja, brašna, paradajza i vode. Količina zavisi od toga koliko gust sos želite, pa mere iz recepta možete i da promenite. Stavite da se kuva, sve vreme mešajte, i kad provri, ubacite pripremljene ćufte, posolite i stavite šećer (najmanje na vrh noža a najviše kašičicu). Na laganoj vatri sve kuvajte oko sat i po vremena.
Napomena: Kad pravite ćufte, stavljate i sitno seckan crni luk, ali je ćuftama koje kuvate u paradajz-sosu mnogo bolji ukus bez crnog luka, a s malo više belog.