Ćufte u belom sosu
Uživajte u ćuftama u bešamel sosu.
05-06-2015
|19:07
Uživajte u ćuftama u bešamel sosu.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 17.10.2014. - 10:00:00
(Foto: bigstockphoto/Bigaurinko)
Sastojci:
500 gr mlevenog mesa
400 gr krompira
1 veća glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 jaje
suvi začin,
malo bibera
peršunov list
Za sos:
2 pune kašike brašna
500 ml mleka
so
200 ml pavlake za kuvanje – neutralna pavlaka ( vrhnje za kuvanje, neutralno vrhnje )
Priprema: Na sitno rende izrendati krompir, crni i beli luk. Dodati meso, suvi začin, peršunov list, malo bibera ( po ukusu ) i sve rukom izmesiti. Ostaviti dok odstoji dok se ulje zagreje u tiganju. Rukom oblikovati veće cufte i peći ih sa obe strane samo malo da porumene, da ne budu pečene skroz. Poslagati ćufte u vatrostalnu tepsiju. Na ulju koje je preostalo upržiti brašno pa naliti mleko i mešati da se malo zgusne. Dodati i malo soli.Sos treba da je kao smesa za palačinke. Ako je pregusto dodajte mleka, a ako vam se čini da je preretko, a ne bi trebalo, zagrejte tako, u rerni će višak vode da ispari. Preko poslaganih ćufti prelijte bešamel sos. Pavlaku za kuvanje prelijte preko sosa i pospite po želji prešunovim listom. Pecite na 200 stepeni 30 – 40 minuta.