Crno bele kiflice

Ove kiflice će vas osvojiti na prvi zalogaj!

05-06-2015

|

14:51

Ove kiflice će vas osvojiti na prvi zalogaj!

Autor/izvor: mamajacooks
Datum objave: 14.8.2014. - 12:15:00

Crno bele kiflice
(Foto: mamajacooks/Maja Babić)

Sastojci:
 - 1 kg mekog brašna
 - 150 g šećera
 - 1 puna kašičica soli
 - 1/2 kocke tj. 20 g svežeg kvasca
 - 250 ml mleka
 - 250 ml ulja
 - 3 jaja
 - 40 g kakaa
za sirup
 - 500 g šećera
 - 3 kesice vanilin šećera
 - 500 ml vode
Priprema: U toplom mleku razmutiti šećer i kvasac, ostaviti da se aktivira i zapeni. Skuvati sirup. U 500 ml vode sipati 500 g šećera i 3 kesice vanilin šećera. Kad provri kuvati oko 10 minuta i ostaviti da se hladi. Pripremiti dve posude za mešenje. U jednoj žicom razmutiti jaja, dodati ulje i nadošli kvasac sa mlekom i promešati. Presuti polovinu ove smese u drugu posudu, pa u jednu dodati kakao prah, prosejavajući ga kroz cediljku za čaj, i promešati. Sada u svaku posudu dodati oko 450 g brašna i mesiti da se dobije mekše testo. Po potrebi dodati još malo brašna, do 500 g po posudi. Svako testo oblikovati u kuglu, pokriti plasičnom folijom i ostaviti 25-30 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim svako testo podeliti na 4 jednaka dela.Od isečaka formirati loptice, spljoštiti u diskove, pokriti i ostaviti 10-ak minuta. Zatim uzimati po jedan crni i jedan beli disk i svaki pojedinačno razvaljati u krug prečnika oko 20 cm, staviti jedan preko drugog i razvaljati zajedno još malo, do prečnika oko 30 cm. Iseći na 12 delova i motati kiflice. Radi šarenila, neke kiflice motati tako da crna strana dođe spolja, a neke obrnutno. Kiflice ređati u rasporedu 3x8 na pleh od rerne obložen pek papirom. Biće potrebno dva pleha, tj. dve ture. Ostaviti kiflice preko šporeta, da rastu, dok se rerna greje na 180°C. Peći oko 15-20 minuta.Pečene kiflice potapati na par minuta u sirup, i vaditi na pleh. Preliti ostatkom sirupa, pokriti plasičnom ili alu folijom i ostaviti da upijaju sirup. Kasnije prebaciti u plastične kutije sa poklopcima, čuvati u frižideru, zatvoreno.