
Čorba od slatkog krompira
Batat je izuzetno zdrava namirnica, ali ono po čemu se izdvaja je fantastičan, pun i slatkast ukus. Čorba od batata, kombinovana sa specijalnim začinima mnogima će postati favorit, nakon što isprobaju ovaj recept.
10-09-2025
|15:18
|Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
2 velika batata, isečena na kockice
1 srednja glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 šargarepa, iseckana na kolutove
1 struk celera, iseckan na komade
1 šolja kokosovog mleka
4 šolje povrćnog bujona
1 kašičica kurkume
1/2 kašičice kumina
so i biber po ukusu
maslinovo ulje
sveži peršun ili korijander za posipanje (opciono)
Priprema:
U velikoj šerpi, zagrejte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte crni luk i beli luk i dinstajte dok luk ne omekša i postane providan, otprilike 5 minuta. Dodajte batat, šargarepu i celer u šerpu i promešajte sa lukom. Dinstajte povrće nekoliko minuta dok batat ne postane blago smeđ. Sipajte bujon preko povrća i pustite da provri. Smanjite vatru i kuvajte poklopljeno dok batat ne omekša, oko 15-20 minuta.
Kada je batat skuvan, dodajte kokosovo mleko, kurkumu i kumin u šerpu. Posolite i pobiberite po ukusu. Promešajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine. Koristite blender ili štapni mikser da izmiksate čorbu dok ne postane glatka i kremasta. Vratite čorbu na vatru i progrejte je još nekoliko minuta pre služenja.
Poslužite vruću čorbu u činijama, pospite je svežim peršunom ili korijanderom ako želite i poslužite uz svež hleb ili tost.
PRIJATNO!